Foto: Kadrs no video

Baltkrievu neatkarīgajam medijam “Naša Ņiva” draud sods, par to, ka redakcija savlaicīgi neesot ziņojusi iestādēm par savas korespondentes Natālijas Lubņevskas darba laikā gūto traumu – sievieti Minskas centrā 10. augustā tiešā tēmējuma sašāva specvienības “Almaz” karavīrs.

Medija galvenais redaktors Jegors Martinovičs stāsta, ka žurnāliste 38 dienas pavadīja slimnīcā un tagad atrodas mājās. Redakcijai šāds incidents bijis pirmo reizi, tāpēc grāmatvedība vērsusies pie valsts iestādēm pēc padoma, kā rīkoties šādā situācijā, kad vardarbīga trauma gūta darba laikā.

"Speciālisti iedeva [iesniedzamo dokumentu] sarakstu, bet brīdināja, ka jebkurā gadījumā "Naša Ņiva" jāsaņem naudassods, jo nav ziņojusi par traumu, bet veikusi pati savu izmeklēšanu," raksta galvenais redaktors.

Par šādu pārkāpumu draud sods 105 līdz 526 ASV dolāru apmērā.

Jāatzīmē, ka par pašu sievietes sašaušanas faktu krimināllieta joprojām nav ierosināta un Izmeklēšanas komiteja apgalvo, ka turpinās lietas apstākļu pārbaude.

Baltkrievijā kopš 9. augusta notiek plaši tautas protesti pret 26 gadus valdījušo Aleksandru Lukašenko un prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu. Drošības iestādes brutāli vēršas pret demonstrantiem, par ko medijos parādās arvien jaunas liecības.

ANO ir zināms par vismaz 450 dokumentētiem spīdzināšanas gadījumiem. Te kāda vīrieša stāsts, kā viņu OMON miliči izvaroja ar steku. Te redzams gadījums, kā milicis sit sievieti. Te lasāms stāsts par kāda medijos popularitāti guvuša foto varoni, te video redzams, kā drošībnieks tiešā tēmējumā sašauj žurnālisti. Par piedzīvoto pastāstīja arī divi Minskā aizturēti Latvijas pilsoņi. Savukārt kāda Krievijas blogera stāsts te. Bet šeit biedējošs video no OMON aizturēšanas automašīnas.

Pats Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko, diskreditējot protestu nozīmi, ir izteicies par miermīlīgo protestu dalībniekiem kā "aitām", "žurkām", bijušajiem kriminālnoziedzniekiem, kuri ir bezdarbnieki, kā arī apgalvojis, ka ap 60% visu demonstrantu atrodas dažādu vielu reibumā. Varasiestādes arī izplata stāstus, ka protestētāji saņem naudu, bet prezidents biedē ar NATO draudiem pie valsts robežām.

Lukašenko arī paziņoja, ka 60% fotogrāfiju ar vardarbībā cietušajiem ir "feiks" . Lukašenko arī apgalvoja, ka cilvēki paši uzkrāsojuši sev zilumus, lai apmelotu OMON. Vienlaikus viņš aicināja "piedot drošībnieku kļūdas". "Tie ir jūsu cilvēki. Pat, ja viņi ir kļūdījušies, piedodiet viņiem," drošībniekus aizstāvēja prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!