Foto: AP/Scanpix
Četrdesmit dzīvi cilvēki atrasti kādā trešdien Bangladešā sagruvušās daudzstāvu ēkas istabā, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Izskanot jaunumiem, ka drupās atrasti izdzīvojušie, traģēdijas vietā sapulcējušos cilvēku pūļus, kuri gaida ziņas par saviem draugiem un tuviniekiem, pāršalkušas gaviles.

Tikmēr traģēdijā bojāgājušo skaits ir sasniedzis 230, norāda "Sky News". 

Astoņus stāvus augstajā ēkā galvaspilsētas Dakas nomalē atradās apģērbu ražotne, vairāki veikali un banka. Ēkai sagrūstot ievainojumus ir guvuši vairāk nekā 1000 cilvēku, bet daudzi joprojām ir zem drupām. Vietējās slimnīcas netiek galā ar lielo cietušo skaitu.

Ražotnes īpašnieki esot ignorējuši dienu pirms traģēdijas policijas izdoto rīkojumu evakuēt cilvēkus ēkā parādījušos plaisu dēļ, turpinot darbus arī nākamajā dienā, kad celtne pēkšņi sabruka.

Varas iestādēm paklausīja un savus darbiniekus no ēkas evakuēja banka, kuras birojs atradās celtnē, ziņo "Sky News".

Ceturtdien glābēji un brīvprātīgie turpina izmisīgus centienus ar tehniku un kailām rokām atbrīvot zem gruvešiem iesprostotos cilvēkus, ziņo BBC. Notikuma vietā pulcējas desmitiem tūkstoši ēkā strādājušo cilvēku ģimenes locekļi un draugi. Zem drupām dzirdami izdzīvojušo cilvēku saucieni pēc palīdzības, apraksta BBC.

Valstī ceturtdien ir izsludinātas sēras.

Ēkas sagrūšanas brīdī trešdienas rītā  tajā atradušies aptuveni 2000 cilvēku. Izdzīvojušie stāsta, ka ēka sagruvusi pēkšņi. "Palika pilnīgu tumšs. Bija daudz putekļu no drupām, tāpēc mēs skrējām lejā. Tiekot ārā mēs redzējām, kā visa ēka sagrūst," stāsta kāds aculiecinieks.

Ēka sagruvusi dažu minūšu laikā un neskarts palicis tikai pirmais stāvs, stāsta amatpersonas. "Visa ēka sabruka kā pankūka dažu minūšu laikā. Vairumam strādnieku nebija nekādas iespējas izglābties," aģentūra AFP citē ugunsdzēsēju pārstāvi Ahmedu Ali.

Vietējie mediji vēsta, ka aizdomīgi krakšķi ēkā bijuši dzirdami jau otrdien, tomēr uzņēmuma īpašnieki ignorējuši brīdinājumus nelaist ēkā cilvēkus. Celtnes īpašnieki esot pārkāpuši būvniecības noteikumus, paziņoja vietējā amatpersona Mahiudins Hans Alamgirs. Izskanējusi arī informācija, ka ēkai nelegāli uzcelti vēl trīs papildus stāvi.

Daudzstāvu ēku sagrūšana Bangladešā nav retums, jo bieži tās celtas pārkāpjot būvniecības noteikumus, norāda BBC.

Apģērbu ražošanas uzņēmumi Bangladešā jau iepriekš ir piedzīvojuši traģēdijas. Pagājušā gada novembrī kādā ugunsgrēkā apģērbu ražotnē Dakā gāja bojā vismaz 110 cilvēki, izraisot sabiedrības sašutumu par zemo drošības līmeni industrijā.

Bangladešā ir viena no pasaulē lielākajām apģērbu ražošanas industrijām, kas nodrošina ar precēm lielus Rietumu tirgotājus, kuri nopelna uz lētā darbaspēka rēķina, uzsver BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!