Foto: AP/Scanpix
Līdz 381 ir pieaudzis pagājušajā nedēļā Bangladešā sagruvušās daudzstāvu ēkas drupās bojāgājušo skaits, bet cerības atrast vēl kādu izdzīvojušo ir maz ticamas, atsaucoties uz amatpersonu pirmdien teikto, vēsta aģentūra "Reuters".

"Augstākā prioritāte mums ir cilvēku glābšana, bet ir mazas cerības atrast kādu dzīvu," aģentūrai "Reuters" notikuma vietā, kur ar ceļamkrānu palīdzību tiek celti milzīgi betona bloki, pastāstīja armijas pārstāvis Šahinuls Islams.

Joprojām nav atrasti simtiem strādnieku, kas ēkas sagrūšanās brīdī atradās celtnē izvietotajā šūšanas fabrikās, kas apgādāja ar produkciju Rietumvalstu tirgotājus.

Līdz šim no ēkas drupām, kas atrodas komerciālajā piepilsētā aptuveni 30 kilometrus no galvaspilsētas Dakas, atbrīvoti aptuveni 2500 cilvēku, vairāk nekā 1000 ir ievainoti un pārpludina vietējās slimnīcas. Pavisam astoņus stāvus augstajā ēkā atradušies ap 3000 cilvēku, pārsvarā sievietes.

Svētdien vakarā glābēju instrumentu radītas dzirksteles drupās izraisīja ugunsgrēku, vēl pirmdien no gruvešiem pacēlušies dūmi, ziņo "Reuters".

Astoņus stāvus augstā celtne, no kuras neskarts palicis tikai pirmais stāvs, bez atbilstošām atļaujām izcelta purvainā vietā, paziņoja amatpersonas.

Trešdienas rītā, kad notika traģēdija, ēkā ieradās tūkstošiem šūšanas fabriku darbinieku, lai gan policija brīdināja ēkā cilvēkus neielaist otrdien parādījušos plaisu un svārstību dēļ. Savu darbu otrdien gan pārtrauca ēkā izvietotā banka un veikali.

Policija ir aizturējusi četrus fabriku vadītājus, divus inženierus un ēkas īpašnieku. Likumsargi turpina meklēt vēl vienas fabrikas īpašnieku, kurš esot Spānijas pilsonis.

Jau vēstīts, ka 24. aprīlī pie Bangladešas galvaspilsētas Dakas sagruva astoņus stāvus augsta ēka, kurā atradās šūšanas fabrikas, veikali un banka.

Izdzīvojušie stāsta, ka ēka sagruvusi pēkšņi. "Palika pilnīgu tumšs. Bija daudz putekļu no drupām, tāpēc mēs skrējām lejā. Tiekot ārā mēs redzējām, kā visa ēka sagrūst," stāsta kāds aculiecinieks.

Ēka sagruvusi dažu minūšu laikā un neskarts palicis tikai pirmais stāvs, stāsta amatpersonas. "Visa ēka sabruka kā pankūka dažu minūšu laikā. Vairumam strādnieku nebija nekādas iespējas izglābties," aģentūra AFP citē ugunsdzēsēju pārstāvi Ahmedu Ali.

Daudzstāvu ēku sagrūšana Bangladešā nav retums, jo bieži tās celtas pārkāpjot būvniecības noteikumus, norāda BBC.

Apģērbu ražošanas uzņēmumi Bangladešā jau iepriekš ir piedzīvojuši traģēdijas. Pagājušā gada novembrī kādā ugunsgrēkā apģērbu ražotnē Dakā gāja bojā vismaz 110 cilvēki, izraisot sabiedrības sašutumu par zemo drošības līmeni industrijā.

Bangladešā ir viena no pasaulē lielākajām apģērbu ražošanas industrijām, kas nodrošina ar precēm lielus Rietumu tirgotājus, kuri nopelna uz lētā darbaspēka rēķina, uzsver BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!