Maskavas tiesa otrdien pasludināja leģendārā Krievijas autoražotāja "Moskvič" bankrotu. Kopš 2001.gada šajā rūpnīcā nav izgatavots neviens automobilis.
Tiesa atzina, ka autoražotāja pašreizējie parādi sasniedz 23 miljardus rubļu (485 miljonus latu).

Maskavas autorūpnīca tika izveidota komunistu režīma laikā 1930.gadā, un tajā pašā gadā tika uzsākta GAZ-A modeļa ražošana, bet kopš 1947.gada tā ražoja kādreiz Padomju Savienībā slavenos "Moskvič" modeļus.

Padomju ēras automašīna nebija radīta modei un luksusam, tā bija pazīstama kā robusts un izturīgs sedans par demokrātisku cenu.

Līdz astoņdesmito gadu beigām fabrikā bija saražoti jau četri miljoni automobiļu. Taču pēc komunisma režīma sabrukuma ražošanas apjomi samazinājās un sākās lejupslīde.

Lai arī ražotnē bija iespējams saražot vairāk nekā 100 000 automobiļu, 2001.gadā no konveijera noripoja tikai 810 automašīnas, un tas arī izrādījās "Moskvič" pēdējais darba gads.

2002.gadā 3500 no darba atlaistie strādnieki aicināja valsts prezidentu Vladimiru Putinu izmaksāt vairākus mēnešus aizturētās algas.

Lai nomaksātu parādus, uzņēmums centās savus resursus iznomāt.

Kādreizējo "Moskvič" rūpnīcu daļēji izmanto Francijas autoražotājs "Renault", kas "Avtoframos" fabrikā ražo "Logan" modeļa automašīnas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!