Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama un valsts sekretārs Džons Kerijs otrdien ieradušies Varšavā divu dienu vizītē, lai piedalītos pasākumos par godu Polijas demokrātisko pārmaiņu sākuma 25. gadadienai.

Vieni no vizītes darba kārtības punktiem būs Obamas tikšanās ar Ukrainas prezidenta amatā ievēlēto Petro Porošenko, kā arī sarunas par Ukrainas krīzes atrisinājumu ar Eiropas valstu vadītājiem, vēsta ziņu aģentūras "Ukrinform" korespondents Polijā.

"Kas attiecas uz jautājumiem, kuri tiks apspriesti prezidenta vizītes gaitā, mēs pamatā liksim akcentu uz mūsu atbalstu Ukrainas tautai un valdībai, mūsu NATO modernizācijas pūliņiem, Eiropas enerģētiskās drošības diversifikāciju, sarunām par partnerību transatlantiskās tirdzniecības un investīciju jomā," sacīja Obamas padomnieks nacionālās drošības jomā Bens Roudss.

Otrdien Obama tiksies ar Polijas prezidentu Broņislavu Komorovski (abi kopā attēlā) un premjerministru Donaldu Tusku.

"Sarunu galvenā tēma būs drošība reģionā un pasaulē, īpaši ņemot vērā notikumus Ukrainā," pavēstīja Polijas valdības kanceleja.


Centrālās un Austrumeiropas valstu prezidentu sanāksmē, kurā piedalīsies arī Obama, galvenā tēma būs Ukrainas krīze un Krievijas agresija pret Ukrainu.

Otrdien Obama uzstāsies ar runu Varšavas Pils laukumā par godu 1989. gada daļēji brīvo Polijas vēlēšanu 25. gadadienai. Trešdien Obamam un Kerijam būs sarunas ar Porošenko.

Krievijas diversanti, algotņi un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes izvērsušas pretterorisma operāciju. Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!