Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Karību jūras salu valsts Barbadosa otrdien oficiāli atteikusies no britu karalienes Elizabetes II kā valsts vadītājas un kļuvusi par pasaulē jaunāko republiku, vēsta raidsabiedrība BBC.

Aizvadītajā naktī Barbadosas galvaspilsētā Bridžtautānā notika svinīga ceremonija, kuras laikā amata zvērestu deva jaunā prezidente Dame Sandra Masona. 72 gadus vecā kundze kopš 2018. gada bija salas ģenerālgubernatore, kuru oktobrī parlaments apstiprināja par prezidenti. Tagad viņa aizstāj karalieni valsts galvas statusā.

Pasākumā, kas apvienots ar Barbadosas 55. neatkarības gadadienu, piedalījās arī britu princis Čārlzs un slavenā barbadosiešu dziedātāja Rianna. Ceremonijas laikā tika nodots pēdējais sveiciens britu monarhijai un nolaists Karaliskā standarta karogs.

Karaliene Elizabete II valstij nosūtījusi sveicienus ar laba vēlējumiem un norādījusi, ka Barbadosai ir īpaša vieta viņas sirdī.

Barbadosa par plāniem kļūt par republiku paziņoja pagājušajā gadā, taču tā joprojām paliek Nāciju Sadraudzībā. Karalienes kā oficiālās valsts galvas statuss Barbadosā bija ceremoniāls.

Barbadosa savulaik bija viena no pirmajām Anglijas vergu tirdzniecības kolonijām. Angļi te apmetās 1672. gadā un veidoja cukurniedru plantācijas, kurās strādāja vergi no Āfrikas. Verdzība Barbadosā tika atcelta 1834. gadā, bet pilnīgu neatkarību valsts ieguva 1966. gadā.

Ar 285 tūkstošiem iedzīvotāju Barbadosa ir viena no apdzīvotākajām Karību salām.

Pirms Barbadosas pēdējā valsts, kas atteicās no britu karalienes kā valsts vadītājas statusa, bija salu valsts Maurīcija 1992. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!