Foto: Shutterstock


"Arial",sans-serif;color:black;background:white">Daudzviet pasaulē bērnu namos mītošie bāreņi tiek izmantoti kā mārketinga veicināšanas elementi, lai piesaistītu potenciālos ārzemju sponsorus, kas gribētu ziedot bērnu namiem, tāpēc viņiem liek veidot dažādas performances un uzstāšanās. Austrālijas amatpersonas atskārtušas, ka tā ir problēmsituācija, šādu attieksmi pret bērniem nodēvējot par moderno laiku verdzību, vēsta BBC.

Austrālijā izdotie tiesību akti par bāreņu izmantošanas performancēs aizliegšanu un iesaistīšanu ārzemju braucienos ar nolūku piesaistīt jaunus sponsorus bērnu namiem, ir tikai daļa no plašākas iniciatīvas, lai apturētu austrāliešus, kuri iesaistās šajās darbībās, viņuprāt, palīdzot bāreņiem dažādās izrādēs un citās aktivitātēs, taču patiesībā vairāk kaitējot, kā uzskata Austrālijas amatpersonas.

Austrālijas ārlietu ministre Džūlija Bišopa izteikusies, ka bērni ir "kļuvuši par tūrisma objektiem," jo viņiem liek strādāt tūristu pievilināšanas šovam.

"ReThink" pētījumā konstatēts, ka vairāk nekā 57% Austrālijas universitāšu reklamē bērnu aprūpes centrus, savukārt 14% Austrālijas skolu skolēni apmeklē ārzemēs esošās iestādes, veic brīvprātīgo darbu vai piesaista tām līdzekļus, tādā veidā arī veicinot ārzemju sponsoru atrašanu.

Šādu braucienu pieprasījums ir radījis problēmu Dienvidaustrumāzijā. Šogad Austrālijas senatore Linda Reinoldsa teica, ka bāreņu tūrisms ir "ideāls 21. gadsimta krāpšanas veids".

Realitāte ir tāda, ka bērnus izmanto, lai nopelnītu naudu, kas bieži vien nonāk bērnu nama direktora kabatā, paskaidroja Hloja Setere, vecākā padomniece cilvēku tirdzniecības un brīvprātības jautājumos labdarības organizācijā "Lumos", kuras uzdevums ir uzlabot dzīves apstākļus bērniem, kuri dzīvo sliktas kvalitātes aprūpes iestādēs.

Saskaņā ar ASV Valsts departamenta datiem, "daudzi bērnu nami izmanto bērnus, lai piesaistītu līdzekļus, piespiežot viņus uzstāties un spēlēties ar potenciālajiem ziedotājiem, lai veicinātu vairāk ziedojumu".

"Austrālijā pieņemtie tiesību akti palīdzēs bāreņu izmantošanas problēmai iegūt plašāku un globālāku rezonansi," teica Setere. "Tagad ir nepieciešams, lai arī citas valstis pieņemtu šādus noteikumus un nodrošinātu to, ka bērni tiktu likumiski aizsargāti pret šādu pretlikumīgu bērnu paverdzināšanu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!