Bārmenis, kurš pasniedza tēju noslepkavotajam bijušajam Krievijas aģentam Aleksandram Ļitviņenko pavēstīja laikrakstam "The Sunday Telegraph", ka viņa uzmanība tika novērsta brīdī, kad slepkava iesmidzināja dzērienā nāvējošo indi.
Londonas "Millenium Hotel" bāra vecākais bārmenis, 67 gadus vecais Norberto Andrade, kurš šajā viesnīcā strādā 27 gadus, apgalvo, ka viņa uzmanība tikusi tīši novērsta, lai varētu saindēt Ļitviņenko tēju.

Ļitviņenko saņēma nāvējošu devu radioaktīvā polonija 210 un lielās mokās nomira pagājušā gada 23.novembrī.

Krievu biznesmenis un bijušais VDK aģents Andrejs Lugovojs, kura izdošanu vēlas panākt Lielbritānijas prokuratūra, un viņa biznesa kompanjons Dmitrijs Kovtuns ieradās Londonā un 1.novembrī tikās ar Ļitviņenko.

Tikšanās laikā Ļitviņenko un viņa viesi dzēra tēju viesnīcas bārā, kur izmeklētāji vēlāk atrada polonija pēdas un personāls, arī Andrade, analīzēs uzrādīja polonija klātbūtni viņu organismā nelielā daudzumā.

Bārmenis teica, ka izmeklētāji atraduši polonija pēdas uz gleznas virs vietas, kur sēdējis

Ļitviņenko, un tas apstiprina versiju, ka inde tikusi izsmidzināta.

"Kad es pasniedzu galdā džinu un toniku, man aizšķērsoja ceļu. Es nevarēju redzēt, kas notiek, taču tas šķita tīšs mēģinājums novērst manu uzmanību," sacīja Andrade.

"Tas bija vienīgais brīdis, kad situācija šķita nedraudzīga, un kaut kas tajā brīdī notika. Manuprāt, tējkannā tika iesmidzināts polonijs. Piesārņojums tika atrasts uz gleznas, uz galda, krēsla un grīdas, tāpēc tam vajadzēja būt smidzināmam līdzeklim."

Andrade teica, ka viņš novācis galdu drīz pēc triju vīru aiziešanas un ievērojis, ka atlikušajam tējkannas saturam bijusi "dīvaina krāsa".

"Kad es izlēju tējas atliekas izlietnē, tēja izskatījās dzeltenāka nekā parasti un bija biezāka, tā izskatījās lipīga. Es to izsmēlu no izlietnes un izmetu atkritumu tvertne. Laimīgā kārtā es neiebāzu pirkstus mutē vai neberzēju acis, jo tad arī es būtu saindējies," sacīja Andrade.

Ārsti teikuši Andradem, ka tagad viņš ir viens no tiem, kuriem ir paaugstināts risks saslimt ar vēzi pēc saskares ar poloniju.

"Gandrīz trīs nedēļas mēs strādājām piesārņotā vietā. Trauku mazgājamā mašīna, bārs un izlietne bija piesārņoti. Turpmākajās nedēļās es jutu karstumu un man bija iekaisis kakls," viņš teica.

Ļitviņenko lieta izklausās kā klasiskas spiegu filmas sižets. Dīvaini, bet tieši tajā pašā bārā Andrade mēdza apkalpot kādreizējo, tagad mirušo Džeimsa Bonda filmu režisoru Kabiju Brokoli un divus aktierus, kuri tēloja britu superspiegu.

Toreiz bārs bija restorāns un viņš atveda sev līdzi Šonu Koneriju un Džordžu Leizenbiju. Tagad šajā pašā bārā risinās reāls Džeimsa Bonda cienīgs scenārijs," sacīja Andrade.

Viņa liecība sniegta laikā, kad Lielbritānija apsver savu nākamo soli pēc tam, kad Krievija atteicās izdot Lugovoju.

Kā ziņo britu laikraksti, Londona gatavojas izraidīt Krievijas diplomātus.

Lielbritānijas premjerministra Gordona Brauna pārstāvis Maikls Ellams pagājušajā nedēļā teica: "Mēs cenšamies dibināt konstruktīvas attiecības ar Krieviju, taču šis ir ļoti smags noziegums pret Lielbritānijas pilsoni Lielbritānijas teritorijā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!