Foto: AFP/Scanpix

Eiropas Komisijas (EK) "Breksita" sarunu delegācijas vadītājs Mišels Barnjē brīdinājis, ka sarunas par Eiropas Savienības (ES) un Lielbritānijas turpmāko tirdzniecību varētu tikt atliktas līdz decembrim, jo Londona kavējot progresu jautājumā par tā saukto izstāšanās rēķinu, ceturtdien pavēstījuši diplomāti.

Barnjē paziņojis ES diplomātiem, ka pieaug neskaidrība jautājumā par to, vai sarunās par britu izstāšanās nosacījumiem līdz oktobrim būs panākts "pietiekams progress", lai pēc tam varētu sākt sarunas arī par Lielbritānijas un bloka turpmākajām attiecībām, pavēstīja diplomāti.

"Barnjē un sūtņi pauda šaubas par to, ka līdz neoficiālajam gala termiņam oktobrī izdosies panākt pietiekamu progresu, ņemot vērā Lielbritānijas nostāju finanšu rēķina jautājumā," aģentūrai AFP atklāja kāds eiropiešu diplomāts, kas vēlējās palikt anonīms.

"Ja oktobris tiks palaists garām, nākamais neoficiālais gala termiņš droši vien būs decembrī," kad notiks nākamais ES samits, piebilda diplomāts.

Lielbritānijas izstāšanās "rēķins", ko daži avoti ES lēš pat 100 miljardu eiro apmērā, līdz šim bijis viens no sarežģītākajiem jautājumiem sarunās par Lielbritānijas izstāšanās nosacījumiem.

Iepriekšējā sarunu kārtā pagājušajā nedēļā Barnjē Lielbritāniju aicināja viest lielāku skaidrību tās nostājā par izstāšanās "rēķinu" un ES pilsoņu tiesībām pēc Apvienotās Karalistes aiziešanas no bloka.

ES līderi iepriekš ir paziņojuši, ka nepieciešams "pietiekams progress" attiecībā uz britu "rēķinu", Lielbritānijā dzīvojošo ES pilsoņu tiesībām un Ziemeļīrijas robežu pirms var sākties sarunas par gaidāmo ES un Lielbritānijas tirdzniecības līgumu.

Informējot pārējo 27 ES dalībvalstu vēstniekus, Barnjē esot "reālistiski" atspoguļojis sarunu pašreizējo stāvokli, pavēstīja cits bloka diplomāts.

"Lielbritānijai tas nevar būt pārsteigums, ka viņiem ir jāpaveic daudz vairāk, lai līdz oktobrim panāktu prasīto progresa līmeni," norādīja avots. Tas arī piebilda, ka progress ir nepieciešams visos trīs jautājumos.

EK preses pārstāve Mina Andrejeva tikmēr atteicās apspriest "iekšējās" tikšanās, piebilstot, ka Barnjē jau vērsis uzmanību uz "Breksita" sarunās panākto "ierobežoto progresu".

EK prezidents Žans Klods Junkers ir aicinājis komisijas "Breksita" darba grupu būt pieejamai "augustā ikvienu dienu, lai komunicētu ar mūsu britu kolēģiem, ja Lielbritānija vēlēsies pamatot savu nostāju dažos gadījumos, kur tas vēl nav noticis", pavēstīja Andrejeva.

"Komisija ir gatava, mēs esam gatavi, mēs esam gatavi strādāt. Es nevaru spekulēt par jebkādu grafiku, jo tas būs atkarīgs no panāktā progresa," viņa piebilda.

Britu laikraksti ceturtdien vēstīja, ka Londona varētu pieļaut brīvu pārvietošanos no ES arī "Breksita" pārejas laikā, kas būtu uzskatāma par lielu piekāpšanos Briselei.

Imigrācijas ierobežošana no ES bija nozīmīgs izstāšanās aizstāvju arguments. Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja ir solījusi izbeigt brīvu pārvietošanos no ES, tiklīdz viņas vadītā valsts būs atstājusi bloku, kā arī kopumā samazināt migrācijas saldo līdz "desmitiem tūkstošiem" gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!