Eiropas Savienības (ES) jaunajām dalībvalstīm vajadzētu izrādīt, ka viņas nepadara bloka dzīvi grūtāku un izvairīties no jau apstiprinātās balsošanas reformas atkārtotas atvēršanas, otrdien brīdināja Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu.
"Es uzskatu, ka viņu interesēs būtu izrādīt, ka viņu dalība ES nepadara savienības dzīvi grūtāku," sacīja Barrozu pirms ceturtdien paredzētā ES samita par bloka institucionālajām reformām.

Barrozu norādīja, ka šādās sarunās pirmo reizi piedalās visas 27 dalībvalstis un ir būtiski demonstrēt, ka paplašinātā savienība ir spējīga pieņemt svarīgus lēmumus.

"Mēs neatbalstām no jauna sākt izskatīt ļoti rūpīgi izstrādāto līdzsvaru par institucionālajiem jautājumiem, īpaši par balsošanu, jo mēs uzskatām, ka tas varētu atvērt daudzus citus jautājumus," sacīja EK prezidents.

Kā jau ziņots, Polijas premjerministrs Jaroslavs Kačiņskis arī otrdien neatkāpās no savas stingrās prasības mainīt Eiropas Savienības balsošanas sistēmu un paziņoja, ka Varšava ir gatava izmantot savas veto tiesības, ja jaunajā līgumā netiks ņemtas vērā tās prasības.

"Mums ir teikts, ka ikviens var iesniegt savus priekšlikumus par tā saukto Eiropas konstitūciju, pat visstrīdīgākos," intervijā Polijas sabiedriskajam radio teica Kačiņskis. "Es atkārtoju iepriekš sacīto - neviens nevar paļauties uz mūsu piekāpšanos. Un galējais lēmums būs veto."

"Polija ir tāda pati Eiropas Savienības dalībvalsts kā jebkura cita, un mēs nevaram pieņemt to, ka mums tiek liegtas tiesības uz diskusiju," divas dienas pirms Briselē gaidāmās ES līderu sanāksmes teica Kačiņskis.

Vācija, kas līdz jūnija beigām pildīs ES prezidējošās valsts pienākumus, cenšas pārvarēt domstarpības, lai panāktu vienošanos par jaunu ES līgumu, kas aizstātu strupceļā nonākušo Eiropas konstitūcijas tekstu, kuru 2005.gadā referendumos noraidīja Francijas un Nīderlandes vēlētāji.

Iecerēts, ka ES līderi varētu vienoties par jaunā līguma pamatprincipiem ceturtdien un piektdien paredzētā samita laikā.

Polija stingri iestājas pret tā saukto dubultā vairākuma balsošanas sistēmu. Varšava uzskata, ka šāda balsošanas sistēma vairos lielo ES dalībvalstu, īpaši Vācijas, varu uz mazo un vidējo valstu rēķina.

Kačiņskis vairākkārt paziņojis, ka Polija ir gatava drīzāk "mirt" nekā piekāpties jautājumā par balsošanas kārtību Eiropas padomē.

Varšava piedāvā pieņemt, viņasprāt, taisnīgāku sistēmu, kuras pamatā būtu katras dalībvalsts balsu skaita aprēķināšana, pamatojoties uz kvadrātsakni, kas izvilkta no tās iedzīvotāju skaita pilnos miljonos.

"Kvadrātsakne ir labākais risinājums, taču mēs esam gatavi diskusijām," teica Kačiņskis.

Varšava, ja tās prasības netiks uzklausītas, solījusi izgāzt jūlijā plānoto konferenci jaunā līguma teksta izstrādei.

Tomēr lielākā daļa citu ES dalībvalstu nevēlas atgriezties pie jautājuma par balsošanas sistēmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!