Eiropas Savienība (ES) riskē ar paralīzi, ja tuvākajā laikā netiks panākta vienošanās par bloka budžetu, un pirmās cietīs jaunās ES austrumu dalībvalstis, trešdien brīdināja Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu, uzstājoties komisijas debatēs par pagājušās nedēļas neveiksmīgo ES Padomes sanāksmi.
"Es domāju, ka pastāv paralīzes risks, ja mēs pēc iespējas ātrāk nepanāksim kādu vienošanos. Tam būs ļoti negatīvs iespaids uz mūsu politikām un īpaši uz mūsu jaunajām dalībvalstīm," norādīja Barrozu.

Viņš mudināja dalībvalstis apsvērt kompromisu par lauksaimniecības subsīdijām, kā arī par Lielbritānijas atlaidi ES budžetā, tomēr aicinot šos abus jautājumus pārāk cieši nesaistīt kopā.

EK ierosinājusi kompromisu, kas paredz ES 2008.gadā pārskatīt tās vispārējos tēriņus, bet veikt tikai nelielas izmaiņas Kopīgajā lauksaimniecības politikā pirms 2013.gada.

Barrozu atgādināja, ka ES līderi 2002.gadā vienbalsīgi vienojās līdz 2013.gadam saglabāt lauksaimniecības tēriņus pašreizējā līmenī.

"Nav pamatoti visu apšaubīt. Darījums ir darījums un pie tā ir jāpieturas. Vienošanās ir jāciena," viņš norādīja. "Vienīgais veids, kā mainīt vienbalsīgi pieņemtu lēmumu, ir ar vienbalsīgu lēmumu. Pašlaik tas nav iespējams."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!