Foto: AFP/Scanpix
Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs ir nepieciešama vispārēja pensiju sistēmas reforma, ņemot vērā apstākli, ka cilvēki dzīvo ilgāk, bet dzimst mazāk bērnu, otrdien sacīja Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu.

"Patiesībā ir problēmas, un ir nepieciešama vispārēja pensiju sistēmas reforma," sacīja Barrozu. "Mēs mudinām valdības rīkoties atbildīgi un sociālā dialoga ietvaros, lai īstenotu reformas Eiropas pensiju sistēmā, ko mēs gribam saglabāt nākotnei."

Barrozu uzrunāja žurnālistus pēc tam, kad Madridē jaunā EK bija tikusies ar Spānijas valdību. Spānija patlaban veic ES rotējošās prezidentūras pienākumus.

EK prezidenta komentāri izskan laikā, kad Spānijas sociālistu valdībai nākas saskarties ar nopietnākajiem arodbiedrību protestiem tās sešu gadu ilgajā valdīšanas laikā.

Divas valsts lielākās arodbiedrības vairākās Spānijas lielpilsētās - arī Madridē, Barselonā un Valensijā - otrdien rīko protesta demonstrācijas, paužot opozīciju valdības iecerei pacelt pensionēšanās vecumu no 65 gadiem uz 67.

Protesti pret pensionēšanās vecuma paaugstināšanu gaidāmi arī Nīderlandē un Grieķijā, kā arī citās ES dalībvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!