Nākamais Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Durau-Barrozu ceturtdien paziņoja jauno EK sastāvu, tādējādi izbeidzot vairākas nedēļas ilgušo krīzi Eiropas Parlamenta (EP) iebildumu dēļ pret vairākiem viņa iepriekšējās komandas locekļiem.
Latvijas komisāra kandidāts Andris Piebalgs ieņems Eiropas Savienības (ES) enerģētikas komisāra amatu, aizstājot iepriekš uz šo amatu pretendējušo Ungārijas izvirzīto pārstāvi Lāslo Kovāču, kas savukārt nominēts nodokļu un muitas komisāra amatam.

Barrozu atzina, ka Kovāčs parlamentārās noklausīšanās laikā nespēja radīt labu iespaidu, tomēr piebilda, ka jaunais piedāvātais portfelis ir vairāk saistīts ar viņa iepriekšējo pieredzi.

"Nedomāju, ka mums politisku vai partejisku apsvērumu dēļ kādu vajadzētu izslēgt," uzsvēra Barrozu.

Arī iepriekšējā Latvijas pārstāve Ingrīda Ūdre (ZZS), kuru aizstājis Piebalgs, tika izslēgta no Barrozu komandas parlamentāriešu izteiktās kritikas dēļ.

Piebalga "zinātniskā izglītība" padarīs viņu par ļoti noderīgu enerģētikas jautājumos, teica Barrozu.

Viņš arī pavēstīja, ka Roko Butiljoni kā nākamo tieslietu komisāru aizstās līdzšinējais Itālijas ārlietu ministrs Franko Fratini. Butiljones konservatīvie uzskati par homoseksuālismu un sievietes lomu sabiedrībā izraisīja vislielākos parlamentāriešu iebildumus, kas galu galā lika Barrozu tikai dažas stundas pirms 27.oktobrī paredzētā balsojuma par jaunās EK apstiprināšanu atsaukt visu iepriekšējo EK sastāvu.

Savukārt, Eiropas Parlamenta deputātu kritiku saņēmusī Nīderlandes pārstāve Nēlija Krusa saglabās konkurences komisāra portfeli.

"Mēs atkal esam uz ceļa. Mums jāatgriežas, lai ātri varētu ķerties pie darba," preses konferencē teica Barrozu, kad jauno komisijas sastāvu bija prezentējis Eiropas Savienības Padomes sēdē.

"Manas komandas kvalitāte ir augsta. Es saklausīju parlamenta vēstījumu," uzsvēra jaunais EK prezidents, piebilstot: "Es izdarīju nepieciešamas un pietiekamas izmaiņas".

Viņš pavēstīja, ka ar parlamentāro grupu līderiem tiksies piektdien, 5.novembrī, un ka komisāru kandidātu publisko noklausīšanos varētu sākt jau nākamnedēļ.

Sagaidāms, ka EP balsojums par jaunā EK sastāva apstiprināšanu notiks 15.novembrī.

"Visas puses izrāda vēlmi ātri virzīties [uz priekšu]," norādīja Barrozu.

Sākotnēji bija paredzēts, ka Barrozu vadītā komisija pārņems līdzšinējā EK prezidenta Romāno Prodi komisijas pilnvaras šā gada 1.novembrī. Prodi un viņa komisāru pilnvaras tika uz laiku pagarinātas un to galīgais termiņš tika noteikts līdz 2004.gada beigām.

Kā ziņots, atsaucoties uz Barrozu aicinājumu, valdība 2.novembrī nolēma nomainīt Latvijas kandidātu Eiropas komisāra amatam un šim postenim izvirzīt diplomātu ar gandrīz desmit gadu stāžu, bijušo vēstnieku ES Piebalgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!