Foto: AFP/Scanpix

Lai atjaunotu investoru pārliecību par eiro zonas nākotni, Eiropas monetārās sistēmas (EMS) dalībvalstīm būtu jānāk klajā ar grafiku, lai izveidotu pilna apmēra ekonomisko savienību, otrdien Briselē paziņoja Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu.

Šādas tā dēvētās ceļa kartes prezentēšanai pašlaik ir ļoti liela nozīme, lai arī ekonomiskās savienības izveidošana notiktu daudz vēlāk, viņš sacīja.

"Pat tad, ja valda uzskats, ka tas [ekonomiskās savienības izveidošana] nenotiks uzreiz, ir ļoti svarīgi definēt tendenci, mērķi," teica Barrozu un piebilda, ka šāds grafiks ir ļoti svarīgs arī tāpēc, lai atjaunotu pārliecību par investīcijām eiro zonā.

"Mēs [EK] atbalstīsim drosmīgu un strukturālu pieeju, kurai būtu jāietver ceļa karte un grafiks pilna apmēra ekonomiskās un monetārās savienības izveidošanai eiro zonā," uzsvēra EK vadītājs.

ES prezidents Hermans van Rompejs pagājušajā nedēļā pēc neformālā Eiropadomes samita paziņoja, ka viņš jūnijā plānotā Eiropadomes samitā sniegs ziņojumu par ekonomiskās savienības padziļināšanu laikā, kad ES mēģina pārvarēt eiro zonas parādu krīzi.

Van Rompejs pēc neformālā samita sacīja, ka līderi piedalījušies padziļinātā diskusijā par notikumu attīstību eiro zonā un apliecinājuši apņemšanos aizsargāt tās "finansiālo stabilitāti un integritāti"."Mūsu diskusija arī demonstrēja to, ka mums ekonomiski monetārajā savienībā jāsasniedz jauna stadija. Bija vispārēja vienprātība, ka mums jāstiprina ekonomiskā savienība, lai padarītu to proporcionālu monetārajai savienībai," teica van Rompejs.

"Es jūnijā ciešā sadarbībā ar [Eiropas] Komisijas prezidentu, eiro grupas prezidentu un Eiropas Centrālās bankas prezidentu ziņošu par galvenajiem celtniecības blokiem un darba metodi šā mērķa sasniegšanai," sacīja ES prezidents.

ES valstu līderi pagājušajā nedēļā lūdza četrām augstākā ranga bloka amatpersonām līdz jūnija beigām ierosināt idejas par to, kā eiro zonā būtu jāvirzās pretim ekonomiskai savienībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!