Spānijas pilsētā Barselonā uz tūristu iecienītās un pārpildītās gājēju ielas "Las Rambla" cilvēku pūlī ceturtdien ietriecies kravas mikroautobuss, nogalinot vismaz 13 un ievainojot desmitiem cilvēkus, vēsta ārvalstu mediji.

Uzbrukumā ievainojumus guvuši vairāk nekā 100 cilvēki, atsaucoties uz Katalonijas valdības paziņojumu naktī uz piektdienu, vēsta aģentūra "Reuters".

Policija notikušo izmeklē kā teroraktu. Atbildību par uzbrukumu ceturtdienas vakarā uzņēmies teroristu grupējums "Daesh", kas savā propagandas vietnē "Amaq" apgalvo, ka uzbrukumu sarīkoja "Islāma Valsts karavīri". .

Iepriekš policija ziņoja, ka 10 no "masīvajā sadursmē" cietušajiem stāvoklis ir smags. Saistībā ar uzbrukumu aizturētas divas aizdomās turētas personas.

Vietējie mediji ziņo, ka vēl viens ar uzbrukumu saistīts cilvēks gājis bojā apšaudē ar policiju Barselonas nomalē, taču šīs ziņas nav oficiāli apstiprinātas.

Preču pārvadāšanas auto vadītājs pēc desmitiem cilvēku notriekšanas, kuriem apzināti braucis virsū uz ietves, notikuma vietu ir pametis ar kājām.

Policija arī izplatījusi vīrieša Drisa Oubakira fotogrāfiju, kurš esot nomā paņēmis uzbrukumā izmantoto busiņu. Vietējie mediji ziņo, ka Oubakirs ir Marokā dzimis divdesmitgadnieks.

Barselonas TV3 pirms tam vēstīja, ka baltais "Fiat" furgoniņš, ar kuru veikts uzbrukums, bijis paņemts autonomā, un ka notikuma vietā atrasta marokāņu izcelsmes Spānijas pilsoņa pase.

Vikas pilsētā uz ziemeļiem no Barselonas policija atradusi vēl vienu ar uzbrukumu saistītu automašīnu, atsaucoties uz vietējām amatpersonām, ziņo aģentūra "Reuters".

Policija kā nepatiesas ir noraidījusi iepriekš medijos izskanējušās ziņas, ka kādā turku restorānā viens vai divi bruņoti vīrieši ir saņēmuši ķīlniekus un iebarikādējušies.

Scene in #Barcelona right now where #terror attack just occurred. Driver plowed a car into a busy tourist area. Many injured in video. pic.twitter.com/NmF0IVKHC5
— Laura Loomer (@LauraLoomer) August 17, 2017

Iepriekš ziņots, ka notikuma vietā redzamas ātrās palīdzības automašīnas un policisti. Aculiecinieki stāsta, ka furgons apzināti braucis virsū cilvēkiem, bet policija evakuējusi ļaudis no tuvējiem veikaliem un kafejnīcām, kur daudzi pēc incidenta patvērušies.

Ārkārtas dienesti aicināja cilvēkus netuvoties notikuma vietai. Dienesti arī pieprasījuši slēgt vilciena un metro stacijas incidenta vietas tuvumā, ziņo aģentūra "Reuters".

Latvijas Ārlietu ministrijai pagaidām nav informācijas, ka Barselonas uzbrukumā būtu cietis kāds Latvijas iedzīvotājs. Ministrija aicina Latvijas pilsoņus, kas atrodas Barselonā, ziņot, ja ir nepieciešama palīdzība, zvanot Latvijas vēstniecībai pa tālruni: +34 91 369 13 62 vai uz Konsulārā departamenta tālruni ārkārtas situācijām: +371 26 33 77 11, vai rakstot uzpalidziba@mfa.gov.lv. Ministrija arī aicina Barselonā esošos paziņot tuviniekiem, ja viss ir kārtībā.

"La Rambla" bulvāris stiepjas 1,2 kilometru garumā cauri Barselonas centram. Tas stiepjas no Katalonijas laukuma līdz Kristofora Kolumba piemineklim. Bulvāris ir pilns ar bāriem, restorāniem un veikaliņiem. Turklāt tagad tūrisma sezonas laikā iela ir pārpildīta.

Automašīnas kopš pērnā gada jūlija izmantotas vairākos uzbrukumos Eiropā un ārpus tās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!