Foto: EPA/Scanpix/LETA
Reaģējot uz Krievijā izsludināto mobilizāciju, baškīru nacionālisti, kas 2020.gadā piedalījās protestos pret kaļķakmens ieguvi Kuštau kalnā, sākuši veidot bruņotās pretošanās kustību, izdevumam "Verstka" pavēstījis viens no nacionālistu līderiem Ruslans Gabasovs.

Taču izdevums raksta par divām kustībām. Pirmkārt, tas ir Gubanova vadītais "Baškīru nacionālais politiskais centrs", bet otrkārt, anonīmi baškīru partizāni, kas par sevi paziņojuši Ukrainas kara kontekstā.

"Verstka" atsaucas uz anonīmu lietotnes "Telegram" kanālu "Baškīru pretestības komiteja", kas parādījās 21.septembrī, dienā, kad Krievijas diktators Vladimirs Putins, izsludināja tā dēvēto daļējo mobilizāciju.

Pirmais ieraksts vēstīja, ka šis kanāls izveidots, "lai Baškortostānā organizētu nacionālo pretestību pret Putina varu".

"Mītiņu un gājienu laiks ir pagājis, tagad tikai Molotova kokteiļi un lodes Putina pakalpiņiem," teikts ierakstā.

Anonīmie partizāni ieprasa izbeigt "slēpto genocīdu" pret iedzimtajiem un apturēt mobilizāciju baškīru un tatāru ciematos.

Partizāni aicina dedzināt kara komisariātus un valdošās partijas "Vienotā Krievija" birojus.

Varasiestādes šos paziņojumus pagaidām nav komentējušas.

Tikmēr Gabanova sekotāji iestājas par Baškortostānas atdalīšanos no Krievijas.

Pēc mobilizācijas izsludināšanas "Baškīru nacionālais politiskais centrs" nāca klajā ar aicinājumu saviem piekritējiem noiet pagrīdē un sākt partizānu karu pret Putina režīmu, raksta "Verstka".

Kustības "Telegram" kanālā parādījās ziņas par "baškīru armijas" veidošanu.

Gabasovs izdevumam pastāstījis, ka pēc mobilizācijas izsludināšanas daudzi aktīvisti esot aizbraukuši no Krievijas, bet tie, kas palikuši, slēpjas.

"Viņi negrib karot par impēriju. Viņi uzskata, ka tas nav mūsu karš. Kāpēc baškīriem kaut kur Ukrainā vajadzētu mirt par "krievu pasauli". Ukraiņi mums nav nekā slikta nodarījuši, bet impērija vienmēr mūs apspiedusi," norādījis Gabasovs. "Viņi apspieda mūsu baškīru valodu, viņi sēdināja cietumos mūsu līderus. Kāpēc tagad mums būtu par viņiem jākaro."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!