Basku separātistu līderis Arnaldo Otegi ir attaisnots apsūdzībās par terorisma slavināšanu, un tas noticis tikai pāris stundas pēc tam, kad viņš tika arestēts un nogādāts tiesā, raksta BBC.
Kaujinieku grupējuma ETA politiskā spārna "Batasuna" līderim tiesa bija paredzēta trešdien. Viņš neieradās uz tiesu Madridē, paziņojot, ka sniegavētru dēļ Spānijas ziemeļos ir apgrūtināta pārvietošanās. Tiesnesis nekavējoties pavēlēja viņu arestēt un nogādāt galvaspilsētā.

Tomēr prokurori paziņoja, ka viņi atsauc apsūdzības, un Otegi tika atbrīvots.

Viņš bija apsūdzēts par terorisma glorificēšanu, slavinot kādu grupējuma ETA dalībnieci, kura bija gājusi bojā eksplozijā spridzekļu sagatavošanas laikā 2001.gadā. Otegi neatzīst, ka viņa teiktais 22 gadus vecās sievietes bērēs būtu bijis terorisma slavinājums, bet gan aizstāvība tiesībām uz pašnoteikšanos.

48 gadus vecais Otegi ir apsūdzēts arī cilvēku nolaupīšanā, un pagājušā gada aprīlī par to viņam piesprieda 15 mēnešu cietumsodu, ko viņš joprojām nav izcietis, jo iesniedzis apelācijas sūdzību.

"Batasuna" ir pasludināta ārpus likuma, jo tā ir saistīta ar grupējumu ETA, tomēr meklē veidus, kā piedalīties reģionālajā vēlēšanās šī gada maijā. Valdība pārtrauca miera sarunas ar ETA pēc tam, kad sprādzienā Madrides lidostā pagājušā gada beigās dzīvības zaudēja divi cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!