Foto: EPA/LETA
Spānijā dzīvojošo basku separātistu grupējuma "Euskadi ta askatasuna" ("Basku tēvzeme un brīvība", ETA) locekļi ceturtdien paziņoja, ka izbeidz bruņoto kampaņu par neatkarīgu basku valsti, informē raidsabiedrība BBC.

"ETA aicina Spānijas un Francijas valdības sākt tieša dialoga procesu ar mērķi atrisināt konflikta sekas un tādējādi pārvarēt bruņoto konfrontāciju. ETA ar šo vēsturisko deklarāciju parāda savu skaidru, nelokāmu un noteiktu apņemšanos," teikts videovēstījumā, ko saņēmuši vairāki Spānijas un ārvalstu mediji.

Spānijas premjerministrs Hosē Luiss Rodrigess Sapatero nosaucis ETA paziņojumu par "demokrātijas, likuma un veselā saprāta uzvaru".

Opozīcijas līderis Mariano Rahojs aicināja pilnīgi likvidēt ETA.

"Mēs uzskatām to par svarīgu soli, tomēr spāņu prāts būs pilnīgi mierīgs tikai tad, kad ETA būs neatgriezeniski likvidēta un pilnīgi izformēta," sacīja Rahojs.

ETA, kas dibināta 1959.gadā, savos teroraktos ir nogalinājusi 829 cilvēkus. ETA iestājas par neatkarīgas valsts izveidi basku apdzīvotajos Spānijas ziemeļaustrumos un Francijas dienvidrietumos. Pēdējais šī grupējuma uzbrukums Spānijā ir noticis 2009.gada augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!