Foto: AFP/Scanpix

Bažās, ka Irākas valdības spēki varētu mēģināt atgūt kontroli pār strīdīgo reģionu, Kurdistānas autonomija uz Kirkūkas provinci nosūtījusi tūkstošiem savu karavīru, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kurdistānas autonomā reģiona viceprezidents Kosrats Rasuls paziņoja, ka tā ir atbilde Irākas armijas radītajiem draudiem. Tas notiek divas nedēļas pēc Kurdistānā notikušā neatkarības referenduma, kurā ar lielu pārsvaru kurdu apdzīvoto teritoriju iedzīvotāji nobalsoja par Kurdistānas atdalīšanos no pārējās Irākas.

Uz Kirkūku nosūtīti papildu seši tūkstoši kurdu karotāju, paziņots piektdienas rītā. Līdz šim reģionā izvietoti jau desmitiem tūkstošu lieli kurdu zemessardzes (Pešmergas) spēki.

Kirkūka ir ar naftu bagāta Irākas province, uz kuru pretendē gan kurdu autonomija, gan centrālā valdība Bagdādē. Kurdistānas neatkarības referendumā piedalījās arī Kirkūkas iedzīvotāji, kas pārsvarā ir kurdi.

Taču provinces galvaspilsētā Kirkūkā ir arī daudz arābu un turkmēņu.
Pešmergas spēki kontroli pār lielu daļu Kirkūkas reģiona ieguva 2014. gadā, kad Irākas spēki bēga no džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts") ofensīvas.

Pēc referenduma rezultātu paziņošanas Irākas parlaments aicināja premjeru Haideru al Abadi nosūtīt armiju uz Kirūku un citām strīdus teritorijām. Premjers pagājušajā nedēļā gan paziņoja, ka nevēlas bruņotu konfrontāciju un piekritīs abu pušu kopīgi veidotai reģiona administrācijai.

Ceturtdien valdība apliecināja, ka neplāno nekādas militāras operācijas Kirkūkā un nelietos militāru spēku pret iedzīvotājiem. Tomēr žurnālisti novērojuši Irākas armijas, policijas un šiītu brīvprātīgo spēku virzīšanos uz Kirkūku.

Novērotāji pieļauj, ka tā varētu būt arī tikai Bagdādes spēka demonstrēšana. Taču tik un tā pastāv bažas, ka Kirkūkas dēļ Irākā var izcelties pilsoņu karš.

Naktī iz piektdienu Kurdistāna pauda bažas par Irākas spēku tanku, artilērijas, mīnmetēju un "Humvee" militāro automašīnu koncentrēšanos Kirkūkas dienvidos.

Kurdu puse paziņoja, ka Irākas spēki atrodas aptuveni trīs kilometru attālumā no Pešmergas karavīriem un ir redzamas pazīmes, ka tie gatavojas pārņemt tuvējos naftas laukus, lidostu un militāro bāzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!