Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Indijas bruņotie spēki pirmdien Kašmirā uz musulmaņu svētku "Eid al-Adha" laiku noteikuši stingrus ierobežojumus, bažījoties par protestiem pret valdību pēc autonomijas statusa atņemšanas pārsvarā musulmaņu apdzīvotajam reģionam.

Dots rīkojums slēgt Indijas pārvaldītās Kašmiras daļas lielāko mošeju "Jama Masjid" Šrīnagarā, un ticīgajiem ļauts lūgties vienīgi nelielās mošejās, lai izvairītos no liela cilvēku skaita pulcēšanās, pastāstīja vietējie iedzīvotāji.

Kašmira jau astoņas dienas dzīvo pastiprinātu drošības pasākumu režīmā, hinduistu nacionālistu valdībai Deli cenšoties apslāpēt neapmierinātību pret reģiona pakļaušanu stingrākai centrālās valdības kontrolei.

Interneta un telefona sakari ir atslēgti, bet reģiona galveno pilsētu Šrīnagaru, kā arī Kašmiras ielejas pilsētas un ciemus pārpludinājuši tūkstošiem Indijas armijas papildspēku karavīru. Varasiestādes uz laiku atviegloja ierobežojumus svētdien, lai iedzīvotāji varētu iegādāties pārtiku "Eid al-Adha", kas ir vieni no nozīmīgākajiem musulmaņu svētkiem un turpināsies līdz ceturtdienai.

Tomēr drošības pasākumi atkal tika pastiprināti pēc protestiem, kuros dienas laikā iesaistījās vairāki simti cilvēku. Policija svētdienas vakarā pieprasīja, lai iedzīvotāji nepamet mājas. Jau ziņots, ka Indijas valdība 5.augustā atcēla Kašmiras īpašo statusu un pieņēma lēmumu par štata sadalīšanu. Kašmirā tika aizturēti simtiem vietējo politiķu.

Indijas parlaments 6.augustā apstiprināja valdības lēmumu atcelt valsts konstitūcijas 370.pantu, kas piešķīra Kašmirai īpašu statusu un zināmu autonomiju. Kopš 5.augusta Kašmirā ir atslēgts internets un nav telefona sakaru, kā arī ir noteikta komandanta stunda.

Gan Indija, gan Pakistāna pretendē uz visu Kašmiras teritoriju. Pakistāna, protestējot pret Indijas valdības lēmumu, trešdien izraidīja Indijas vēstnieku un apturēja tirdzniecību ar Indiju. Indijas premjerministrs Narendra Modi ceturtdien paziņoja, ka autonomija Indijas Kašmiras reģionam ir atņemta, lai atbrīvotu to no "terorisma un separātisma", un apsūdzēja tā uzkurināšanā Pakistānu. Modi sacīja, ka Pakistāna izmantoja Kašmiras īpašo statusu "kā ieroci pret mūsu tautu, lai dažos cilvēkos uzkurinātu kaislības" pret Indijas valsti.

Kopš 1947.gada, kad beidzās Lielbritānijas koloniālā pārvalde, Kašmiras dēļ starp Indiju un Pakistānu izcēlušies divi kari. Nemieros, kas pirms trim gadu desmitiem izcēlās Kašmirā, gājuši bojā desmitiem tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!