Foto: EPA/Scanpix/LETA

Arī atkārtotā balsošanā Herksheimas ciema padome Vācijas dienvidos nolēmusi vietējās baznīcas tornī saglabāt vēsturisku zvanu, uz kura redzams kāškrusts un uzraksts "Visu par tēvzemi – Ādolfs Hitlers".

Reinzemes-Pfalcas federālās zemes Herksheimas pagasta padome pirmdien pēc padomes vadītāja Georga Velkera aicinājuma aizklātā balsošanā ar deviņiem balsīm par un trim pret nolēma plašu rezonansi izraisījušo zvanu saglabāt ciematiņa baznīcas tornī.

Lēmums ir gandrīz tieši tāds pats kā pirmajā balsošanā 26. februārī, kad par vēstures liecinieka saglabāšanu nobalsoja desmit pagasta padomes biedri. Tomēr šo balsojumu nelielas formālas kļūdas dēļ nācās atkārtot, ziņo vācu medijs "Die Welt". Saskaņā ar pirmdienas lēmumu zvans arī turpmāk atradīsies baznīcas tornī un iezvanīs dažādus baznīcas pasākumus.

Zvans atrodas luterāņu Sv. Jēkaba baznīcā, kas ir kultūras mantojuma objekts. Pēc pagasta padomes lēmuma par zvana saglabāšanu pie šīs baznīcas tiks piestiprināta paskaidrojoša plāksne par zvana vēsturi.

Herksheimas ciems ar apmēram 700 iedzīvotājiem ir vairākkārt piesaistījis valsts mēroga uzmanību ar šo "Hitlera zvanu", kopš bijušais baznīcas ērģelnieks bija paudis neapmierinātību ar tā uzrakstu.

Daži draudzes locekļi bija nepatīkami pārsteigti, uzzinot, ka ir laulājušies, kristījuši savus bērnus vai piedalījušies citās reliģiskās ceremonijās vai pasākumos zem šāda zvana.

Kopš pērnā gada septembra zvans vairs netika izmantots, to aizvietojot ar parastu zvanu. Tā sauktais "Hitlera zvans" mazās protestantu baznīcas tornī karājas kopš 1934. gada.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!