Foto: stock.xchng
Miljoniem dolāru humānās palīdzības, kas bija paredzēta Etiopijas badacietējiem 1984. – 1985. gados, tika tērēti ieroču iegādei, noskaidrots raidorganizācijas BBC veiktajā pētījumā.

Bijušie nemiernieku līderi intervijās BBC pastāstīja, ka, tiekoties ar labdarības organizāciju pārstāvjiem, uzdevušies par graudu tirgotājiem, lai saņemtu naudu humānās palīdzības ietvaros.

Šie līdzekļi vēlāk tika izmantoti, lai sponsorētu valsts apvērsuma mēģinājumus.

Arī ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) publiskotie dokumenti ar "lielu ticamības pakāpi" apliecina, ka humānajai palīdzībai paredzētie līdzekļi "tika izmantoti militārajiem mērķiem".

Etiopijas valdība šajā laikā cīnījusies pret separātistu militārajiem formējumiem valsts ziemeļos Eritrejas un Tigrajas provincēs. Bet lielākā lauku rajonu daļa bija ārpus valdības kontroles, tāpēc humāno palīdzību labdarības organizācijas tur nogādāja no kaimiņos esošās Sudānas. Dažos gadījumos tie bija pārtikas produkti, bet citos - naudas līdzekļi, kurus zemniekiem piešķīra, lai apmainītu pret graudiem tajos rajonos, kur bijusi laba raža.

Viens no bijušajiem nemierniekiem Gebremedhins Araja pavēstīja, ka 1985. gadā, uzdodoties par zemniekiem, kaujinieki savā īpašumā ieguvuši 100 miljonus dolāru (52 miljonus latu) un līdz 95% šīs naudas iztērējuši ieroču iegādei.

Labdarības organizācijas "Christian Aid" Makss Piberdi, kurš personīgi nodarbojies ar humānās palīdzības nogādāšanu Etiopijā 1984. gadā, tomēr ir pārliecināts, ka tā nav taisnība. "Kopš palīdzības sniegšanas pagājuši 25 gadi, un šis ir pirmais šāds apgalvojums 25 gadu laikā," viņš norāda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!