No Ziemeļkorejas aizbēguša bijušā ieslodzītā zīmējumi atklāj šausmas un ciešanas, kas jāpārdzīvo totalitārās valsts ieslodzījuma nometņu tīkla iemītniekiem.

No komunistu citadeles aizbēgušais Kims Kvangils, kurš ieslodzījuma nometnē pavadījis divus gadus, savos zīmējumos atklāj piedzīvoto spīdzināšanu, badu un šausmas. Viņa skices ir daļa no ANO ziņojuma, kas apsūdz Ziemeļkorejas vadību noziegumos pret cilvēci.

Kims attēlo saspringtās pozas, kādās ieslodzītie spiesti palikt pat dienām ilgi, ciešot lielas sāpes. Šaurās telpas, kādās cilvēki piespiesti dzīvot, kā arī badu, kura dēļ ieslodzītie spiesti pārtikai ķert peles un čūskas.

Mirušo līķus vai nu sagrauž peles, vai citi ieslodzītie nogādā uz krematoriju, atklāj liecības.

Vēstīts, ka ANO pagājušā gada augustā sāka vēsturē pirmo izmeklēšanu par cilvēktiesību pārkāpumiem izolētajā Ziemeļkorejā, uzklausot no valsts aizbēgušo liecības. Phenjana izmeklēšanu uzskata par "politisku sazvērestību" un nav ļāvusi komisijai darboties savā teritorijā, kā arī ir atteikusies sadarboties.

Aculiecinieki komisijai pastāstījuši par sistemātiskām spīdzināšanām, badu un nāvessodiem. Izmeklētāju rīcībā ir "bagātīgas liecības" par cilvēktiesību pārkāpumiem noslēgtajā valstī, norādīja izmeklēšanas komisijas vadītājs Maikls Kirbijs.

Bēglis Kims Sogdžu, kura māte ir mirusi cietumā, bet viņas ķermenis paturēts eksperimentiem, stāstīja, ka kādā cietumā kameras durvis bijušas tikai pusmetru augstas, bet mazajā telpā sadzīti 40 - 50 ieslodzītie, kuri nevar ne apsēstie, ne stāvēt zemo griestu dēļ. "Jūs esat kā dzīvnieki un jums ir jārāpo kā dzīvniekiem," teikuši apsargi. Ieslodzītie baroti ar ūdeņainu zupu, kurā bijuši akmeņi.

Cita lieciniece ar ģimeni aizbēgusi no Ziemeļkorejas un Ķīnā nonākusi piespiedu laulībās, bet vēlāk arestēta un nosūtīta atpakaļ uz izolēto valsti. Lai novērstu iespējamo bēgšanu, cietuma amatpersonas saķēdējušas viņu kopā ar trim citām sievietēm.

Sievietēm, kas atgriežoties no Ķīnas ir stāvoklī, piespiedu kārtā tiek veikti aborti. "Ziemeļkoreja nevēlas lai valstī turpinās ķīniešu asinis," stāsta sieviete.

Citi liecinieki pastāstījuši par drošības iestāžu realizēto cilvēku nolaupīšanu, sišanu un pastāvīgu ieslodzīto pazemošanu.

Kādai sievietei cietumā likts spainī noslīcināt pašas jaundzimušo bērnu, bet kāds cits kopš dzimšanas nometnē dzīvojis vīrietis pārticis no ķirzakām un zāles, kā arī bijis liecinieks savas mātes un brāļa publiskam nāvessodam.

Cilvēktiesību pārkāpumi Ziemeļkorejā ir "sistemātiski, plaši un smagi", uzskata ANO.

Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkorejā notiek sistemātiski cilvēktiesību pārkāpumi, tai skaitā spīdzināšana un cilvēku nolaupīšana, kā arī darbojas ieslodzījuma nometnes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!