Foto: AP/Scanpix/LETA

Austrija ir gatava veikt visas nepieciešamās darbības, lai aizsargātu tās dienvidu robežas, ja spēkā stāsies Vācijas koalīcijas pieņemtais lēmums par imigrantiem, otrdien, 3. jūlijā, ziņo aģentūra "Reuters".

Šī ir Austrijas valdības atbilde attiecībā uz vienošanos, kas pirmdien tika panākta starp Vācijas kancleres Angeles Merkeles vadīto Kristīgo demokrātu savienību un tās Bavārijas māsaspartiju Kristīgi sociālo savienību (CSU), risinot nesaskaņas par migrantu politiku, kas apdraudēja valdības pastāvēšanu.

"Ja šī vienošanās kļūs par Vācijas valdības nostāju, mēs to redzam kā pamudinājumu rīkoties, lai novērstu negatīvas sekas attiecībā uz Austriju un tās iedzīvotājiem," atzina Austrijas kanclers Sebastians Kurcs kopīgā paziņojumā ar diviem labēji noskaņotiem kabineta locekļiem, lūdzot Berlīnei precizēt savu nostāju.

Portāls "Delfi" jau vēstījis – vienošanās paredz, ka Vācijas teritorijā pie Austrijas robežas tiks izveidoti tranzīta centri, kas dos iespēju nosūtīt atpakaļ tos patvēruma meklētājus, kuri patvēruma pieprasījumu jau ir iesnieguši citā Eiropas Savienības (ES) valstī.

Imigranti nevis tiks atraidīti uz robežas, bet uzturēsies šajos centros, kamēr tiks izskatītas viņu lietas. Tie imigranti, kuri neatbildīs kritērijiem, lai viņus ielaistu Vācijā, tiks nosūtīti atpakaļ uz to ES valsti, kur viņi iesnieguši patvēruma pieprasījumu, ja šī valsts tam piekritīs, vai arī uz Austriju. Tomēr ar Austriju vēl jāpanāk vienošanās par šo imigrantu atpakaļuzņemšanu.

Iekšlietu ministrs Horsts Zēhofers, kurš vada CSU, svētdien draudēja atkāpties no amata, ja Merkele nepiekāptos abu politiķu konfliktā par imigrācijas politiku.

Starp Merkeli un Zēhoferu bija radušās asas domstarpības par imigrācijas politiku, un par galveno jautājumu šajā konfliktā bija kļuvusi ministra iecere jau uz Vācijas robežas atraidīt tos patvēruma meklētājus, kas iepriekš reģistrēti kādā citā ES dalībvalstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!