Foto: AFP/Scanpix
Pastiprinoties Eiropas bēgļu krīzei, Eiropas Savienības (ES) robežu aģentūrai "Frontex" (Eiropas Aģentūra operatīvās sadarbības vadībai pie Eiropas Savienības dalībvalstu ārējām robežām) trūkst robežsargu savienības ārējo robežu nosargāšanai, secināts Pētnieciskā žurnālistikas biroja veiktajā izmeklēšanā, par kuru ziņo medijs "Euobserver".

Piecus mēnešus pēc tam, kad bēgļu krīzes risināšanai ES palielināja "Frontex" budžetu par 26,8 miljoniem eiro, dalībvalstis nav pilnībā atbildējušas "Frontex" lūgumam pēc papildu robežsargiem un aprīkojuma, lai tiktu galā ar problēmām uz Eiropas ārējām robežām.

"Frontex ir svarīgs instruments krīzes risināšanā, tieši tāpēc ir pārsteidzoši, ka, palielinot finansējumu, tai trūkst resursu pirmās līmeņa pasākumu īstenošanai," stāsta Eiroparlamenta Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komitejas priekšsēdētājs Klods Moress, kurš situāciju sauc par "skandālu".

ES valstu vadītāji par ārkārtas 26,8 miljonu eiro piešķiršanu "Frontex", lai reaģētu uz masu traģēdijām, nogrimstot migrantu laivām Vidusjūrā, vienojās aprīlī.

Nauda bija paredzēta, lai aģentūra iesaistītu robežsargus un nomātu aprīkojumu no dalībvalstīm, kurām "Frontex" atmaksātu ar saņemto finansējumu.

Pagājušajā mēnesī ES migrācijas, iekšlietu un pilsonības komisārs Dimitris Avramopoulos rakstīja visiem 28 iekšlietu ministriem, aicinot tos palīdzēt.

Taču pat migrācijas komisāra lūgums nav spējis nodrošināt "Frontex" ar nepieciešamo aprīkojumu un robežsargu skaitu, secināts pētījumā.

Haosam pārņemot galvenos migrācijas ceļus, "Frontex" pārstāvji ir atzinuši, ka viņiem "izmisīgi vajadzīgi robežsargi Grieķijas salās, robežsargi un tehniskais aprīkojums uz sauszemes robežām starp Grieķiju un Turciju, Bulgāriju un Turciju, kā arī gar Ungārijas robežu ar Serbiju."

Vajadzīgo darbinieku un aprīkojuma piedāvājums no dalībvalstīm "vēl joprojām ir ļoti niecīgs", norāda "Frontex" pārstāve.

"Frontex" augstākās amatpersonas ir brīdinājušas, ka, iespējams, aģentūra būs spiesta daļu šīs naudas atdot atpakaļ komitejai.

Nauda ir "bezjēdzīga", ja par to nav iespējams iegādāties nepieciešamo aprīkojumu, norāda "Frontex" direktora vietnieks Hils Ariass Fernandess.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!