Vācijas iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs svētdien paziņoja, ka uz laiku tiek atjaunota kontrole uz robežas ar Austriju, lai mēģinātu iegrožot rekordlielo migrantu plūsmu.

"Pasākuma mērķis ir apturēt pašreizējo plūsmu uz Vāciju un atgriezties pie ierastās kārtības procesa," viņš teica laikā, kad Minhenē vien reģistrēta rekordliela patvēruma meklētāju plūsma - 63 000 cilvēku divās nedēļās.

Vienlaikus ministrs arī paziņoja, ka Vācija vairs neļaus bēgļiem izvēlēties, kurai Eiropas valstij vajadzētu viņus uzņemt.

Patvēruma meklētājiem ir jāsaprot, ka "viņi nevar izvēlēties valstis, kurās meklē aizsardzību," de Mezjērs teica žurnālistiem. Eiropas Savienības (ES) likumi noteic, ka pirmajai valstij, kurā migrants nonāk, ir jāizskata patvēruma meklētāja aizsardzības lūgums, bet Vācija iepriekš mīkstināja šo noteikumu bēgļiem no Sīrijas.

Iekšlietu ministra paziņojums, kas spēka stājas nekavējoties, par robežkontroles atjaunošanu praktiski varētu nozīmēt, ka tiek pārtraukta dzelzceļa satiksme uz Austriju, tomēr detalizētāku izklāstu viņš nesniedza.

Savukārt Austrijas valsts dzelzceļa kompānija svētdien paziņoja, ka svētdienas vakarā aptur vilcienu apkalpošanu maršrutos uz Vāciju.

Austrijas ziņu aģentūra APA vēstīja, ka lēmums par robežkontroles atjaunošanu pieņemt Vācijas kancleres Angelas Merkeles telefonsarunā ar Austrijas kolēģi Verneru Faimanu. Abi līderi apstiprinājuši "pakāpenisku atgriešanos" pie regulāras robežkontroles.

Pirms nedēļas Austrija un Vācija vienojās ļaut migrantiem, kas pulcējas Ungārijā, iekļūt valstīs, lai tādā veidā ar šo vienreizējo pasākumu mēģinātu mazināt krīzi. Tomēr bēgļu plūsma nav apstājusies, un Vācijas amatpersonas nedēļas nogalē paziņoja, ka valsts praktiski ir sasniegusi savu spēju robežu visus atbraucējus izmitināt.

Ungārijas policija ir informējusi, ka vairāk nekā 186 000 cilvēku caur valsti no Serbijas šogad ir devušies uz Austriju un migrantu galveno galamērķi Eiropā - Vāciju, kas pēdējās nedēļas vien ir uzņēmusi vairāk nekā 50 000 migrantu.

Kopš gada sākuma Vācijā ir ieradušies 450 000 migrantu, kas ir maksimālā robeža, ko spēj izturēt Vācijas infrastruktūra. Šogad tiek gaidīta kopumā 800 000 migrantu ierašanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!