Foto: AFP/Scanpix

Lielbritānijas pārvaldītās Ziemeļīrijas galvaspilsētā Belfāstā jau trešo nakti pēc kārtas turpinājušās policijas un Ziemeļīrijas unionistu sadursmes.

Svētdienas vakarā policisti tika apmētāti ar degmaisījuma pudelēm un citiem priekšmetiem, uz ko kārtības sargi atbildēja ar plastikāta lodēm.

Tomēr sadursmes nebija tik spraigas kā iepriekšējās divās dienās un ievainojumus guva viens policists.

Jau ziņots, ka sadursmes sākās piektdien brīdī, kad policija pilsētas ziemeļdaļā apturēja unionistu gājiena dalībniekus, kas grasījās iesoļot apkaimē, kur pamatā mitinās īru nacionālisti.

Pirmajā sadursmju dienā ievainojumus guva 32 policisti, kā arī Lielbritānijas parlamenta deputāts Naidžels Dods, kurš pārstāv Ziemeļīrijas unionistus. Sestdien tika ievainoti septiņi policisti.

Varasiestādes bija aizliegušas gājienu caur šo apkaimi, taču Oranžistu ordenis nāca klajā ar aicinājumu uz plašām protesta demonstrācijām.

Maršu sezona Ziemeļīrijā ilgst no aprīļa līdz augustam, taču kulmināciju tā sasniedz 12.jūlijā, kad unionisti, kuri iestājas par provinces palikšanu Lielbritānijas sastāvā, piemin Orānijas Vilhelma uzvaru pār katoļu karali Džeimsu II, kas tika gūta 1690.gadā Boinas kaujā.

Tuvojoties 12.jūlijam, uz Ziemeļīriju no citiem Lielbritānijas reģioniem tika nosūtīti papildus 600 policistu un vēl 400 likumsargi tika piesaistīti pēc piektdien notikušajām sadursmēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!