Foto: Reuters/Scanpix

Beļģija otrdien paziņoja, ka tā atjauno kontroli uz robežas ar Franciju, lai nepieļautu, ka valstī iekļūst nelegālie imigranti no Kalē nometnes "Džungļi".

"Mēs esam informējuši Eiropas Komisiju, ka mēs uz laiku atkāpjamies no Šengenas noteikumiem," preses konferencē Briselē paziņoja Beļģijas iekšlietu ministrs Jans Jambons, "mēs īstenosim robežkontroli stratēģiskajās vietās, policijas konstatētos punktos, kurus izmanto kontrabandisti."

Francija jau otrdien gatavojās evakuēt nelegālo imigrantu nometnes iemītniekus. Tomēr Francijas tiesa paziņojusi, ka lēmuma pieņemšanu lietā par nometnes daļas nojaukšanu atliek līdz trešdienai vai ceturtdienai.

Lielākā daļa "Džungļu" iemītnieku ir apņēmības pilni sasniegt Lielbritāniju, un Brisele bažījas, ka viņi var doties uz Zēbriges ostu, Beļģijā, lai tad no turienes censtos tikt pāri Lamanšam.

"Par "Džungļiem" dēvētās nometnes likvidēšana ir iespējama un reāla. Mēs jau esam pamanījuši tranzīta imigrantu kustību," sacīja Jambons.

"Pastāv iespēja, ka šurp dosies tūkstošiem imigrantu - nevis patvēruma meklētāji, bet tranzīta imigranti, kas negrib palikt nedz Francijā, nedz Beļģijā, bet grib doties uz Lielbritāniju," viņš sacīja. "Tas ir kārtības uzturēšanas jautājums."

Ieskaitot Beļģiju, šobrīd kopumā septiņas Šengenas zonas valstis ir atjaunojušas robežkontroli, reaģējot uz nelegālo imigrantu pieplūdumu no Āzijas un Āfrikas.

Francijas varasiestādes plāno izveidot buferzonu 100 metru platumā starp "Džungļiem" un autostrādi, lai tādā veidā apgrūtinātu imigrantu iespējas iekļūt transportlīdzekļos, kas dodas uz Lielbritāniju.

Saskaņā ar vietējo varasiestāžu aplēsēm nometnē mitinās aptuveni 3700 cilvēki, no kuriem izlikšana skars 800 līdz 1000.

Lielbritānijas policijas bijušais pretterorisma dienesta priekšnieks Kevins Hērlijs vēl janvārī sacīja, ka Kalē nometnē varētu slēpties grupējuma "Daesh" džihādisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!