Beļģijas tiesa ir atzinusi divus Ruandas iedzīvotājus par vainīgiem kara noziegumos un slepkavībās, kas saistītas ar 1994.gada genocīdu viņu valstī, informē ārvalstu masu mediji.
Vainīgie ir pusbrāļi, 53 gadus vecais Etjēns Nzabonimana un 43 gadus vecais Semjuels Ndašjikirva, un apsūdzību pret viņiem izskatīja Briseles tiesa.

Abi vīrieši, kuriem sods tiks noteikts pēc atkārtotas noklausīšanās, noliedz, ka snieguši palīdzību hutu ekstrēmistiem, kuri nogalināja aptuveni 50 000 tutsi un hutu etnisko grupu pārstāvju.

Viņi tika tiesāti pēc Beļģijas likumiem par kara noziegumiem, pat ja tos ir izdarījuši ārvalstnieki kādā citā valstī.

Prokurori apgalvo, ka abi uzņēmēji aprīlī notikušo slepkavību laikā kaujiniekiem piegādājuši ieročus, transportlīdzekļus un alu Ruandas dienvidaustrumu daļas Kibungo reģionā.

Pret abiem vīriešiem lietas izskatīšanas laikā liecināja desmitiem Ruandas iedzīvotāju.

2001.gadā Beļģijā notika tiesas prāva, kuras laikā tika izskatītas apsūdzības pret divām Ruandas mūķenēm, kas piedalījās genocīdā. Kopš tā laika Beļģiju ir burtiski pārpludinājušas apsūdzības pret pasaules valstu līderiem par kara noziegumiem. Apsūdzēto vidū ir arī, piemēram, Izraēlas premjerministrs Ariels Šarons un ASV prezidents Džordžs Bušs.

1994.gada genocīda laikā Ruandā tika nogalināti aptuveni 800 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!