Beļģija plāno aizliegt fluoru saturošas tabletes un košļājamo gumiju, uzskatot, ka tās palielina osteoporozes risku, otrdien paziņoja šīs valsts Veselības aizsardzības ministrijas pārstāvis.
Fluoru saturošas zobu pastas, kas pasargā zobus no bojāšanās, aizliegt nav paredzēts.

Kā izteicās ministrijas pārstāvis, iespējams, ka aizliegums stāsies spēkā jau augusta beigās. Lēmums pieņemts, balstoties uz ministrijas konsultatīvās padomes veiktu pētījumu, kurā konstatēts, ka pārliecīga fluora lietošana var kaitēt nervu sistēmai un veicināt osteoporozi.

Paredzams, ka šis aizliegums, pirmais šāda veida solis Eiropas Savienībā (ES), izraisīs sabiedrībā un speciālistu vidū jaunas debates par pārliecīgas fluora lietošanas iespējamajām sekām. Jāpiebilst, ka dažās valstīs fluors kā zobus stiprinoša viela tiek pievienots pat dzeramajam ūdenim ūdensapgādes sistēmās.

"Šie izstrādājumi tiek lietoti pārmērīgā daudzumā, turklāt bieži vien nepamatoti," viņš sacījis, atsaucoties uz Beļģijas veselības aizsardzības ministri Magdu Elvoē, kas nesen nedēļas izdevumā "Humo" jau izteica cerību, ka Beļģijas paraugam sekos arī citas Eiropas Savienības valstis.

"Šādos gadījumos, protams, būtu vēlama saskaņošana ES ietvaros, bet es nevaru vienmēr gaidīt, kamēr Eiropas Savienība būs tam gatava. Tomēr mēs nosūtīsim savu oficiālo lēmumu citām dalībvalstīm, cerot, ka tās mums drīzumā pievienosies," sacīja ministre.

Fluora tabletes un košļājamo gumiju ar fluoru, ko zobārsti iesaka lietot kariesa novēršanai, Beļģijā pārdod bez receptes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!