Foto: AP/Scanpix
Beļģijā pirmdien paaugstinātas drošības apstākļos sāk tiesāt Salahu Abdeslamu, kurš ir vienīgais zināmais džihādists, kas izdzīvoja 2015. gada novembrī sarīkotajos teroraktos Parīzē.

Marokāņu izcelsmes džihādists stingrā Francijas un Beļģijas drošības spēku apsardzībā tiks pārvests no Parīzes uz Briseli, kur viņš tiks tiesāts par tajā 2016. gada 15. martā notikušo apšaudi.

Pēc Parīzes teroraktiem 28 gadus vecais Abdeslams slēpās Briselē, kur tika aizturēts 2016.gada 18.martā – četras dienas pirms Briseles metro un lidostā notikušajiem teroraktiem. Pēc aizturēšanas Abdeslams tika izdots Francijai.

Beļģijas tiesā viņš un vēl viens apsūdzētais, kas arī bija iesaistīts apšaudē, apsūdzēti par "vairāku policistu slepkavības mēģinājumu terorisma kontekstā" un "aizliegtu ieroču glabāšanu".

Viņi abi tika aizturēti pāris dienas pēc šīs apšaudes. Abiem draud līdz 40 gadiem ilgs ieslodzījums. Pēc tiesas Beļģijā vēlāk gaidāms process arī Francijā.

Beļģijā dzimušais Francijas pilsonis Abdeslams kopš notveršanas brīža ir atteicies runāt ar izmeklētājiem. Viņš tomēr uzstājis uz dalību tiesas procesā Beļģijā. Sākotnēji tiesas sēde bija paredzēta decembrī, tomēr pēc apsūdzētā advokāta lūguma tā tika atlikta līdz februārim.

Uzbrukumos Briseles metro un lidostā dzīvību zaudēja kopumā 32 cilvēki, bet Francijas galvaspilsētā tika nogalināti 130 cilvēki. Abos gadījumos atbildību uzņēmās teroristu grupējums "Daesh" ("Islāma valsts"). Tiek uzskatīts, ka par teroraktiem gan Briselē, gan arī Parīzē ir atbildīga tā pati džihādistu šūniņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!