Foto: EPA/Scanpix/LETA
Beļģijā vairāki simti policistu piektdien protestos pauda savu neapmierinātību par kritiku un spiedienu, kas viņiem bijis jāiztur neseno protestu pret rasismu laikā.

Lielākoties tērpti civilās drēbēs policisti simboliski nolika pie zemes rokudzelžus, sastājoties pie Tiesu pils Briselē.

Protesti pret rasismu un policijas brutalitāti, kas maijā sākās ASV pēc afroamerikāņa Džordža Floida nāves policijas aizturēšanas laikā, izplatījušies visā pasaulē, tostarp Beļģijā.

Vismaz viena demonstrācija Briselē izvērtās vardarbīga.

Beļģijas policisti apgalvo, ka viņu uzvedība nav pielīdzināma ASV kolēģiem, bet arī viņiem tiek pārmests rasisms.

Melnādainā Eiropas Parlamenta (EP) deputāte, kas asamblejā pārstāv Vāciju, Pjereta Hercenbergere-Fofana trešdien apgalvoja, ka Beļģijas policija pret viņu izturējusies vardarbīgi un pazemojoši.

Viņa emocionāli atstāstīja notikušo, izpelnoties aplausus EP, un EP prezidents Dāvids Sasoli vēstulē pieprasīja Beļģijas premjerministrei Sofijai Vilmesai paskaidrojumus par notikušo.

Policijas protestos Briselē šodien piedalījās aptuveni 300 likumsargu. Aptuveni tikpat daudz policistu protestēja arī Liegē.

"Nē, Beļģijas policija nav amerikāņu policija. Mums jāpārstāj vispārināt. Lielākā daļa policijas labi dara savu darbu. Floida lieta ir skandaloza, bet tas bija mazākuma darbs," AFP sacīja viens no retajiem policistiem, kas piekrita runāt ar medijiem.

Liegē policijas priekšnieks pauda solidaritāti policistiem, kuri nolēmuši protestēt.

"Dienu un nakti policijai jācieš apvainojumi, apspļaudīšana (..). Kopš Floida nāves tas ir patiešām pastiprinājies," viņš piebilda, uzsverot, ka policijai jāatgūst sabiedrības uzticība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!