Beļģijā pirmdien melnādaino tiesību aizstāvju organizācija mudināja tiesu panākt, ka no bibliotēku plauktiem tiek aizvākts populārais komikss "Tintiņš Kongo", jo tajā esot atrodamas rasistiskas un aizvainojošas klišejas par afrikāņiem.

Kongojietis Bjenvenu Mbutu Mondondo, kurš pirmais iesniedza sūdzību par komiksu, kā arī rasisma apkarošanas organizācija vēlas, lai tiesa aizliedz atzītā beļģu autora Eržē 1931.gadā zīmēto un sarakstīto grāmatu, vai arī lai uz tās vāka vismaz tiek uzlīmēts brīdinājums.

"Tas nav Eržē, ko mēs sūdzam tiesā, tas ir rasisms, kas tolaik bija iesūcies cilvēku prātos," tiesai sacīja Mondondo un Melnādaino apvienību pārstāvniecības padomes advokāts Ahmeds L'hedims.

Grāmatai par bezbailīgā žurnālista Tintiņa un viņa suņa Mīļuka piedzīvojumiem Beļģu Kongo - mūsdienās tā ir Kongo Demokrātiskā Republika -, mazākais, vajadzētu atrasties bibliotēku pieaugušo literatūras nodaļā, uzskata prasības iesniedzēji.

Izdevniecības "Casterman et Moulinsart SA" advokāte Sandrina Karneroli savukārt uzstāja, ka tiesai lietas izskatīšana būtu jāatsaka, jo tā nav piekritīga civilajai tiesai, bet gan tirdzniecības tribunālam, "jo šeit runa ir par pārdošanas aizliegumu".

Iepriekšējā tiesas sēdē maijā cits izdevniecības jurists sacīja, ka aizliegums būtu pielīdzināms "grāmatu dedzināšanai".

Nākamā tiesas sēde paredzēta 8.decembrī, bet spriedums - divu mēnešu laikā pēc šī datuma.

1931.gadā iznākušais komikss par Tintiņa ceļojumu bijušajā Beļģijas kolonijā izsaucis strīdīgus vērtējums, it īpaši jau attiecībā uz to, kā tajā atainots koloniālisms, afrikāņi, kā arī vardarbība pret dzīvniekiem.

Eržē, kura īstais vārds ir Žoržs Remī (1907-1983) aizstāvēja savu grāmatu, sakot, ka tā vienīgi atspoguļo sava laika naivos priekšstatus. Vēlākajos izdevumos daži skati tikuši rediģēti.

Pirmā Eržē zīmētā un sarakstītā komiksu grāmata par žurnālista, detektīva un dēkaiņa Tintiņa piedzīvojumiem iznāca jau 1929.gadā. Tās nosaukums ir "Tintiņa piedzīvojumi Padomju Savienībā" ("Les Aventures de Tintin au pays des Soviets").

Tintiņš strauji kļuva par vienu no pazīstamākajiem Rietumu populārās kultūras personāžiem. Pavisam ir iznākušas 24 Eržē zīmētās komiksu grāmatiņas par Tintiņa piedzīvojumiem dažādās īstās un izdomātās pasaules zemēs, kā arī uz Mēness.

Komiksi par Tintiņa piedzīvojumiem 2007.gadā ir izdoti arī latviešu valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!