Foto: AP/Scanpix/LETA

Pēc viena nāves gadījuma Beļģija nolēmusi rezervēt uzņēmuma "Johnson & Johnson" (J&J) Covid-19 vakcīnu cilvēkiem virs 41 gada vecuma un jaunākus cilvēkus ar to nepotēt, trešdien paziņojušas varasiestādes.

Beļģijā pēc vakcinēšanās ar J&J vakcīnu mirusi sieviete, kas bija jaunāka par 40 gadiem. Viņai vakcinēšanos noorganizēja darba devējs ārpus Beļģijas. Viņa ir vienīgais identificētais nāves gadījums pēc vakcinēšanās ar "Johnson & Johnson" vakcīnu.

Sieviete nomira piektdien pēc hospitalizēšanas ar smagu trombozi un asins trombocītu deficītu.

Vakcīna tiks rezervēta cilvēkiem, kas sasnieguši 41 gada vecumu un vecākiem uz laiku līdz tālākām vadlīnijām no Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) par J&J vakcīnu.

Beļģijas lēmums raksturo piesardzību, ar kādu Eiropas Savienības (ES) valstis attiecas pret Covid-19 vakcīnām, sevišķi J&J un "AstraZeneca" vakcīnām, kurās izmantota adenovīrusa vektora tehnoloģija.

Pasaulē konstatēti letāli gadījumi, kad cilvēkiem pēc vakcinēšanās ar šīm vakcīnām izveidojušies neparasti trombi ar mazu trombocītu skaitu.

EZA turpina izvērtēt visu četru lietošanai ES apstiprināto Covid-19 vakcīnu drošību, tostarp vakcīnas, kuras izstrādājuši uzņēmumi "BioNTech" un "Pfizer" un "Moderna".

Pagājušajā mēnesī EZA secināja, ka pastāv saistība starp trombiem un "AstraZeneca" un J&J vakcīnām, bet uzsvēra, ka vakcīnu sniegtās priekšrocības un ieguvumi no tām ir daudz lielāki par riskiem.

EZA joprojām rekomendē lietot šīs vakcīnas visās vecuma grupās. Taču vairākas ES valstis ir ierobežojušas "AstraZeneca" vakcīnas lietošanu, rezervējot to cilvēkiem virs 55 gadiem vai virs 60 gadiem. Austrija jūnijā plāno pārtraukt izmantot šo vakcīnu. Dānija savukārt pilnībā atteikusies no J&J vakcīnas.

Norvēģija, kas ir atteikusies no "AstraZeneca" vakcīnas, piedāvā J&J vakcīnu tikai brīvprātīgajiem.

J&J sāka piegādāt savu vakcīnu Eiropai tikai šī gada otrajā ceturksnī, un tā sastāda tikai nedaudz vairāk par 10% no visām Covid-19 vakcīnu devām ES, liecina Eiropas Komisijas (EK) šonedēļ publiskotie dati.

Beļģija līdz šim saņēmusi aptuveni 40 000 J&J vakcīnas devu, no kurām 80% ievadīti cilvēkiem, kas sasnieguši 45 gadu vecumu un vecākiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!