Foto: Reuters/Scanpix
Beļģijā ugunsgrēka dēļ svētdienas rītā automātiski apturēts Tianžas atomelektrostacijas trešais reaktors.

Kā, atsaucoties uz spēkstacijas operatoru "Electrabel", vēsta ziņu aģentūra "Belga", domājams, ka ugunsgrēku vienā no AES transformatoriem izraisījis tehnisks bojājums. Mediju grupas "Sudpresse" interneta vietnē savukārt ziņots, ka ugunsgrēks sācies eksplozijas rezultātā.

"Electrabel" norāda, ka līdz pēcpusdienai ugunsgrēku izdevies pakļaut kontrolei, tomēr tas joprojām nav apdzēsts. Vienlaikus kompānija uzsver, ka notikušais "neietekmē kodoldrošību un neapdraud kolēģus un vietējos iedzīvotājus".

Objektā strādā tehniķi un kodolinspektori. Šobrīd nav zināms, uz cik ilgu laiku 1048 megavatu reaktors paliks atslēgts. Ieprikš "Electrabel" izteica cerību to atkal iedarbināt otrdien.

Tuvojoties ziemai, šis incidents Beļģijai varētu radīt papildu problēmas elektroapgādē. Kā atgādina "Sudpresse", līdz ar to no septiņiem Beļģijas kodolreaktoriem šobrīd nedarbojas četri - agrāk tehnisku problēmu vai drošības apsvērumu dēļ jau slēgts vēl viens energobloks Tianžā un divi otrā šīs valsts kodolspēkstacijā Doelā.

Līdz 2025.gadam Beļģija plāno pilnībā atteikties no kodolenerģijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!