Foto: EPA/Scanpix/LETA

Beļģijas karalis Filips paudis nožēlu par viņa valsts pastrādāto kolonizācijas laikā teritorijā, kur šobrīd atrodas Kongo Demokrātiskā Republika (KDR), raksta britu raidsabiedrība BBC.

Beļģija kontrolēja mūsdienu KDR teritoriju no 19. gadsimta līdz 1960. gadam, kad Āfrikas valsts ieguva neatkarību. Beļģijas dažkārt brutālā režīma dēļ mira miljoniem šīs teritorijas pamatiedzīvotāju.

Vairākās Eiropas valstīs aizsākušās debates par atsevišķiem vēstures notikumiem un personāžiem. Kolonizācijas periods sabiedrību fokusā nonācis pēc afroamerikāņa Džordža Floida nogalināšanas un protestiem pret rasismu, kas tai sekoja gan ASV, gan citviet pasaulē.

Beļģijas karalis jaunākos komentārus izteicis vēstulē KDR prezidentam Fēliksam Tšisekedi. Vēstulē monarhs uzteica "priviliģēto partnerību", kas šobrīd pastāv starp abām valstīm, taču atzina, ka to vēsturē bijušas arī "sāpīgas epizodes".

"Es vēlētos izteikt visdziļāko nožēlu par šiem pagātnes ievainojumiem, kuru sāpes tagad atdzīvina diskriminācija, kas joprojām ir pārāk izplatīta mūsu sabiedrībā," rakstīja karalis Filips.

Šī ir pirmā reize, kad Beļģijas monarhs formāli paudis nožēlu par to, kas noticis valsts kontrolētajās kolonijās, atzīmē medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!