Foto: Reuters/Scanpix

Beļģijas armija riskē zaudēt kaujas gatavību un iemaņas, patrulējot pilsētu ielās pēc augstu terorisma draudu līmeņu noteikšanas valstī, uzskata Beļģijas sauszemes spēku pavēlnieks ģenerālmajors Žans Pols Dekoninks, kura teikto trešdien citēja laikraksts "Soir".

"Man ir jārīkojas par sliktu kaujas gatavībai, lai garantētu 1,8 tūkstošu militārpersonu klātbūtni, kas pašlaik ir dislocētas teritorijas aizsardzības operācijas ietvaros. Tā jau ir mana "sarkanā līnija"," sacīja ģenerālis.

Viņš atzīmēja, ka vairs nespēj garantēt karavīru pienācīgu vispārējo sagatavotību, kas ļāva turēt pastāvīgā kaujas gatavībā divas rotas un vienu bataljonu. Ir novājinātas arī Beļģijas armijas iespējas piedalīties starptautiskās militārās operācijās un misijās.

Dekoninks pauda uzskatu, ka noteiktie ierobežojumi bruņoto spēku komplektēšanā premjerministru Elio di Rupo un Šarla Mišela valdību laikā apvienojumā ar karavīru pašreizējo izmantošanu ielu patrulēšanā ir noveduši armiju līdz galējai robežai.

Lai labotu situāciju, līdz 2020. gadam tikai sauszemes spēkos vien ir nepieciešams rekrutēt 1500 jaunus karavīrus gadā, uzskata Dekoninks.

Viņš uzskata par iespējamiem arī tūlītējus risinājumus un ierosina izmantot mazāk armijas personālsastāva Briseles un citu pilsētu ielās. Dekoninks sacīja, ka pietiktu aizstāt pastāvīgos karavīru dežūrposteņus ar mobilām patruļām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!