Foto: PantherMedia/Scanpix
Beļģijas Romas katoļu baznīca pirmdien solīja izmaksāt kompensācijas personām, kurus seksuāli izmantojuši baznīcas garīdznieki.

"Atzīstot savu morālo atbildību un sabiedrības gaidas, garīdznieki un reliģiskie līderi lūdz nodrošināt upuru atzīšanu un veikt pasākumus viņu ciešanu mazināšanai," teikts Beļģijas katoļu baznīcas izplatītajā paziņojumā.

"Ir jāatdod upuriem laupītais gods un atbilstoši viņu vajadzībām jāpiedāvā finansiāla kompensācija," teikts paziņojumā, kurā nosodīta priesteru izmantošanas upuriem radītās "traumas un ciešanas".

Baznīca ievēro īpašas parlamentārās komisijas, kas izveidota jautājuma, ka priesteri seksuāli izmantojuši bērnus izskatīšanai, martā paustās rekomendācijas, ka ir jāizveido arbitrāžas komisija, kurai jālemj par kompensāciju izmaksu upuriem.

Jau daudzus mēnešus baznīca tika apsūdzēta par neiecietību pret tiem, kurus, kā noskaidroja komisija, ir izmantojuši mācītāji un reliģisko kopienu vadītāji. Komisija atklāja, ka vairāku desmitgažu laikā Beļģijā bijuši gandrīz 500 šādi gadījumi, no kuriem 13 beigušies ar upura pašnāvību.

Jau apmēram 80 upuri ir iesnieguši prasības pret Beļģijas katoļu baznīcu un Vatikānu, apsūdzot reliģiskās amatpersonas par to, ka tās izlikās neredzam priesteru pastrādātos noziegumus.

Skandāls sākās pērn aprīlī, kad kāds mācītājs no Briges atzinās sava brāļadēla seksuālā izmantošanā. Pēc šī gadījuma tika izveidota īpaša komisija, kas atklāja simtiem līdzīgus noziegumus jau kopš 50.gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!