Baidoties no tūristu atbaidīšanas un musulmaņu aizvainošanas, kādā Beļģijas pilsētā aizliegts izstādīt mākslas darbu, kurā redzams Sadams Huseins.
Mākslas darbā "Saddam Hussein Shark" ("Sadams Huseina haizivs") redzams roku dzelžos saslēgts bijušais Irākas līderis zem ūdens, ģērbies tikai apakšbiksēs.

Midlkerkas mērs Mišels Landuī izteicās, ka darbs varētu "šokēt cilvēkus", tai skaitā musulmaņus.

Mērs pavēstīja, ka viņš nolēmis aizliegt čehu mākslinieka Davida Černija darbu jau pirms skandāla, ko izraisīja pravieša Muhameda karikatūru publicēšana.

Darbs ar Sadamu Huseinu nosaukts par haizivi, atsaucoties uz britu mākslinieka Demiena Hērsta slaveno formaldehīdā iemērkto haizivi, kas pagājušā gada septembrī pirmo reizi tika izstādīta Prāgā.

Landuī uzskata, ka izstāde būtu pārāk skandaloza mazai Beļģijas piekrastes pilsētiņai.

"Pēc manām domām, tas bija pārāk šokējoši," viņš atzina.

Antikonformista Černija citos darbos redzams vīrietis, kurš karājas pie kārts, turoties pie tās ar vienu roku, dažādi "piederumu komplekti", tai skaitā arī Jēzus "instrumentu kaste", kā arī divas kailas bronzas figūras, kas urinē peļķē.

Demiena Hērta labi pazīstamo haizivs instalāciju ar nosaukumu "The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living" ("Nāves fiziskā neiespējamība kāda dzīvā prātā") 1991.gadā par 50 000 sterliņu mārciņām (51 450 latiem) pasūtīja mākslas darbu kolekcionārs Čārlzs Saači.

Pateicoties šim darbam, kurš pirmo reizi tika izstādīts 1992.gadā, Hērsts kļuva slavens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!