Foto: AFP/Scanpix

Beļģijas ostā Zēbrigē, kas ir nozīmīgs prāmju terminālis komerciālajā satiksmē uz Lielbritāniju, piektdien ievērojami pieaugusi kravas automašīnu plūsma, ko Beļģijas policija saista ar "Brexit" paniku.

Federālā policija norādīja, ka šoferi mēģina iekļūt Lielbritānijā pirms tā šonakt oficiāli izstājas no Eiropas Savienības (ES).

"Acīmredzot, šoferi vēlas tikt uz prāmja šodien, nevis rīt, jo "Brexit" oficiāli notiek šodien," sacīja policijas amatpersona, norādot, kā tā ir "tīra panika", jo "Brexit" kravu pārvadājumu satiksmē neko nemainīs.

Jau vēstīts, ka piektdien plkst.23 (sestdien plkst.1 pēc Latvijas laika) Lielbritānija atstāj Eiropas Savienību, kuras sastāvā tā aizvadījusi 47 gadus.

Tomēr praksē tūlīt pēc "Brexit" maz kas mainīsies, jo sāksies pārejas periods, kas ilgs vismaz līdz šī gada beigām. Tā laikā vairums ES tiesību normu joprojām būs spēkā arī Lielbritānijā, tostarp arī personu brīvās pārvietošanās noteikumi.

Pirms Brisele un Londona noslēdza "Brexit" vienošanos daudz tika diskutēts par to, kas būs gadījumā, ja notiks nekontrolēts "Brexit". Pastāvēja bažas, ka tādā gadījumā nekavējoties tiktu atjaunota robežkontrole, izraisot haosu un lielus sastrēgumus.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!