Ja vienotas Eiropas Savienības (ES) izveide, piedaloties pašreizējām 25 dalībvalstīm, izrādās neiespējama, Eiropas Savienotās Valstis jāveido 12 eirozonas loceklēm, piektdien laikrakstā "Le Monde" publicētā intervijā izteicies Beļģijas premjerministrs Gijs Verhofstads.
"Pienācis brīdis izvēlēties starp brīvās tirdzniecības Eiropu un politisku Eiropu," saka Verhofstads. "Ja mēs izvēlamies otro, centīsimies izdarīt to ar 25 [dalībvalstīm]. Ja tas nav iespējams, radīsim Eiropas Savienoto Valstu federāciju ar eirozonas valstīm."

Viņš piebilda, ka šāds projekts rastu atbalstītājus Vācijā un Francijā, kā arī iedvesmotu daudzus Lielbritānijā pievienoties eirozonai.

"Vācijas valdības programma piedāvā pastiprināt sadarbību eirozonas ietvaros," norādīja Beļģijas premjers. "To pašu teicis arī Francijas prezidents, uzrunājot diplomātisko korpusu."

Attiecībā uz Lielbritāniju Verhofstads, kurš nesen laidis klajā grāmatu "Eiropas Savienotās Valstis", uzsvēra, ka "neviens britiem neliedz iestāties eirozonā".

Pievēršoties Francijas un Nīderlandes vēlētāju referendumos noraidītajam ES konstitucionālajam līgumam, premjerministrs pauda viedokli, ka tas "nav miris", taču konstitūcijas ieviešana "ir nobremzēta".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!