Foto: AFP/Scanpix/LETA

Belgrada otrdien apsūdzēja Kosovu, ka tā cenšas padzīt serbu minoritāti, sperot soļus armijas izveidošanai un atsakoties atcelt 100% muitas tarifu Serbijas precēm.

Soļi, kurus spērusi bijusī Serbijas province, kas pirms desmit gadiem vienpusējā kārtā pasludināja neatkarību, radījuši spriedzi Belgradas un Prištinas attiecībās.

Belgrada tos nodēvējusi par draudiem 120 000 cilvēku lielajai Kosovas serbu minoritātei.

"Ir samērā skaidrs, ka paziņojums par armijas veidošanu un uzstājīga 100% nodokļa saglabāšana Serbijas precēm, iecerēta, lai padzītu serbus no Kosovas," paziņojumā pēc sarunām ar Ķīnas vēstnieku norādījis Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs.

Viņš brīdinājis, ka šie soļi var "novest pie katastrofas, jo Serbija nevar mierīgi novērot serbu tautas iznīcināšanu un to nedarīs".

Kosovas neatkarību jau atzinušas vairāk nekā 110 valstis, arī 23 no 28 ES dalībvalstīm, taču Serbija bijušo provinci joprojām uzskata par savas teritorijas sastāvdaļu. Šo nostāju atbalsta arī Belgradas sabiedrotā Krievija.

Tomēr Serbija citu reģiona valstu vidū ir lielākais Kosovas tirdzniecības partneris, un tās eksporta apjoms uz bijušo provinci ik gadu sasniedz 400 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!