Foto: AP/Scanpix/LETA

Otrdien Serbijas galvaspilsētas Belgradas centrā notika demonstrācija, kuru dalībnieki pauda atbalstu divām aktīvistēm. Šīs aktīvistes bija aizturētas, jo ar olām apmētāja par kara noziegumiem notiesāto Bosnijas serbu komandiera Ratko Mladiča murāli, raksta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

Nevalstisko organizāciju biedri, kuriem pievienojās citi iedzīvotāji, mēģināja pulcēties uz ielas, kur atrodas sienas gleznojums, taču policija norobežoja teritoriju, neļaujot demonstrantiem tuvoties.

Dienas sākumā Serbijas policija uz īsu brīdi aizturēja aktīvistes Aidu Coroviču un Jeļenu Jacimoviču pēc tam, kad viņas apmētāja Mladiča murāli ar olām. Abas aizturēja uz dažām stundām, bet pēc tam atbrīvoja.

Coroviča sacīja, ka amatpersonas, kas viņu un Jacimoviču aizturēja, neidentificēja sevi kā policistus. Abas sievietes tika ievietotas policijas automašīnā un nogādātas policijas iecirknī.

79 gadus vecais Mladičs vadīja Bosnijas serbu spēkus Bosnijas kara laikā no 1992. līdz 1995. gadam, un Apvienoto Nāciju Organizācijas tribunāls viņu notiesāja par kara noziegumiem, tostarp vairāk nekā 8000 musulmaņu vīriešu un zēnu nogalināšanu Srebreņicā 1995. gadā.

Par "Bosnijas miesnieku" dēvētais vīrietis izcieš mūža ieslodzījumu. Hāgas tribunāls jūnijā noraidīja viņa apelāciju par viņa 2017. gadā notikušo notiesāšanu par genocīdu, noziegumiem pret cilvēci un kara noziegumiem. Taču daudzi Serbijā joprojām uzskata Mladiču par kara varoni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!