Sagaidāms, ka ceturtdien Belgradā ieradīsies simtiem tūkstošu protestētāju no visas Serbijas, lai apliecinātu vienoto nostāju pret Kosovas neatkarību.
Serbija ir šokēta par sava garīgā centra zaudējumu un aicina “strādniekus, zemniekus, ierēdņus un visus” piedalīties mītiņā, solot diplomātiskā ceļā atgūt zaudēto teritoriju.

Sagaidāms, ka atbalstu mītiņam “Kosova ir Serbija” sniegs arī tenisa zvaigzne Novaks Džokovičs un kinorežisors Emirs Kusturica.

Serbijas prezidents Boriss Tadičs un premjerministrs Vojislavs Koštuņica aicinājuši demonstrantus saglabāt mieru, bet ultranacionālisti cer, ka šis mītiņš būs “lielākais Serbijas jaunāko laiku vēsturē”.

Mītņš sāksies pulksten 18.00 (pēc Latvijas laika) pie vecās Dienvidslāvijas parlamenta ēkas Belgradas centrā. Sagaidāms, ka “parlamenta vārdā” runu teiks ultranacionālistiskās Radikālās partijas līderis Tomislavs Nikoličs, vēsta ziņu aģentūra “Beta”.

Piedalīties mītiņā uzaicināti arī Melnkalnes un Bosnijas serbu līderi. Runātāju vidū būs arī slavenais serbu kinorežisors Kusturica, kurš ieguvis divas “Zelta palmas zara” balvas Kannās, teikts aģentūras ziņā. Austrālijas atklātā tenisa čempionāta uzvarētājs Džokovičs, kura tēvs cēlies no Kosovas, paredzējis uzrunāt mītiņa dalībniekus telefoniski no ārzemēm. Pēc mītiņa tā dalībnieki dosies uz Belgradas lielāko Sv.Savas katedrāli, kur serbu pareizticīgo arhibīskaps noturēs “lūgšanas par Kosovu”.

Valsts sabiedriskā transporta kompānijas paziņojušas, ka mītiņa dienā braucieni no visas valsts uz Belgradu ar vilcieniem un autobusiem būs bez maksas.

Valdība likusi slēgt skolas, “lai dotu iespēju skolotājiem un pasniedzējiem no visas Serbijas piedalīties protestā”, teikts paziņojumā. Daudzos valsts uzņēmumos darbiniekiem piešķirta brīvdiena, lai viņi varētu piedalīties šajā pasākumā, ziņo vietējie mediji, kas mudina cilvēkus ierasties mītiņā.

Vairāki laikraksti publicējuši pusi lappuses garus valdības sludinājumus par mītiņu, bet nacionālais televīzijas kanāls RTS pārtrauca kārtējās programmas, lai raidītu intervijas par Kosovu un demonstrētu patriotiskas filmas.

“Esmu pārliecināts, ka ceturtdien mēs dosim svarīgu signālu, ka mēs visi - strādnieki, zemnieki, ierēdņi un visi cilvēki noraidām Kosovas neatkarību,” pirms protesta teica premjerministra vietnieks Božidars Dželičs. Premjers Koštuņica norādījis, ka šī demonstrācija būs pirmā no daudzajām visā valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!