Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānija trešdien plāno bloķēt Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) neformālu Drošības padomes sēdes pārraidi. Apstiprināts, ka šajā sēdē runās Krievijas bērnu tiesībsardze Marija Ļvova-Belova, kurai līdz ar prezidentu Vladimiru Putinu Starptautiskā Krimināltiesa (ICC) izdots aresta orderis par Ukrainas bērnu deportāciju, ziņo aģentūra "Reuters".

Krievijas amatpersonas otrdien paziņoja, ka Belova sanāksmei pieslēgsies virtuāli un tikšanās, galvenokārt, koncentrēsies uz sarunām par bērnu evakuēšanu no Ukrainas konflikta zonām. Šī tikšanās nenorisināsies Drošības padomes palātā un visām 15 dalībvalstīm obligāti jāpiekrīt, lai ANO šo sēdi pārraidītu tīmeklī.

Lielbritānijas misija ANO savā "Twitter" profilā paziņoja: "Krievija ir uzaicinājusi Mariju Ļvovu-Belovu sniegt instruktāžas. ICC pagājušajā mēnesī izdeva viņas aresta orderi. Lielbritānijas vēstnieks nepiedalīsies."

"Viņai nevajadzētu nodrošināt ANO platformu, kur izplatīt nepatiesu informāciju. Ja viņa grib atskaitīties par savām darbībām, tad viņa to var darīt Hāgā," paziņoja Lielbritānijas ANO misijas Ņujorkā preses pārstāvis.

Kremlis un tā propagandas elementi šo programmu, kurā Ukrainas bērnus deportē uz Krieviju, cenšas pasniegt kā humāno kampaņu, lai pasargātu bāreņus un bērnus no pamestajām kara zonām.

Krievijas ANO vēstnieks Vasīlijs Nebenzia pagājušajā mēnesī skaidroja, ka Drošības padomes neformālā tikšanās, kas norisināsies trešdien, bijusi ieplānota jau pirms ICC paziņojuma un tā neesot domāta Putina un Belovas apsūdzību atspēkošanai.

Pagājušajā mēnesī Starptautiskā Krimināltiesa izdeva aresta orderi Putinam un Belovai, apsūdzot viņus nelikumīgā Ukrainas bērnu deportācijā un neatļautā iedzīvotāju pārvešanā uz Krieviju. Kremlis šīs aktivitātes realizējusi pēc Krievijas pilna iebrukuma Ukrainā aizvadītā gada 24. februārī.

Vairāki diplomāti ANO tikšanās pārraides bloķēšanu raksturojuši kā retu parādību, lai gan pagājušajā mēnesī Ķīna nobloķēja ASV sasauktu ANO Drošības padomes neformālu tikšanās pārraidi, kurā tika apspriesti cilvēktiesību pārkāpumi Ziemeļkorejā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!