Foto: AFP/Scanpix

Romas pāvests Benedikts XVI mēneša beigās atkāpsies no amata, ar šādu negaidītu paziņojumu nācis klajā Vatikāns, vēsta Vatikāna radio.

Paziņojumā pāvests skaidro, ka viņa spēki cienījamā vecuma dēļ vairs nav pietiekami, lai atbilstoši pildītu pāvesta pienākumus. Benedikts uzsver, ka mūsdienu straujajā, pārmaiņu un satricinājumu pasaulē Dieva vārda sludināšanai ir nepieciešams gan prāta, gan ķermeņa spēks, kas pēdējo mēnešu laikā ir pasliktinājušies līdz tādam līmenim, ka "man ir jāatzīst sava nespēja" pienācīgi pildīt uzticētos pienākumus.

"Šī iemesla dēļ, un labi saprotot šī soļa nopietnību, ar pilnu brīvību es paziņoju, ka es atsakos no kalpošanas par Romas Bīskapu, svētā Pētera pēcteci, ko kardināli man uzticēja 2005. gada 19. aprīlī[..]," teikts pāvesta paziņojumā. Pāvests norāda, ka Svētais Krēsls būs vakants no 2013. gada 28. februāra astoņiem vakarā.

Lai gan pāvestu atkāpšanās ir piedzīvotas arī iepriekš, šis ir pirmais tāds gadījums mūsdienu ērā, kad pāvesti parasti miruši atrodoties amatā, uzsver raidsabiedrība BBC. Tā ir pirmā šāda veida atteikšanās gandrīz 600 gadu laikā, akcentē raidsabiedrība "Bloomberg".

Kādreizējo kardinālu, 1927. gadā dzimušo Jozefu Aloīzu Racingeru, par pāvestu ievēlējā 2005. gadā pēc Vatikāna vadītāja Jāņa Pāvila II nāves. Toreiz 78 gadu vecais Benedikts XVI kļuva par vienu no vēsturē vecākajiem ievēlētajiem pāvestiem.

BBC norāda, ka paziņojums ir nācis "no skaidrām debesīm", par iespējamo lēmumu nav bijušas nekādas spekulācijas iepriekšējās dienās. Par pāvesta lēmumu pirms tam neesot zinājuši pat viņa tuvākie palīgi, raidsabiedrībai norādīja Vatikāna pārstāvis.

Tikmēr pāvesta brālis Džordžs Racingers atklājis, ka ārsts Benediktam XVI ieteicis nedoties tālos ceļojumos un ka sirmais vīrs atkāpšanās iespēju esot apsvēris jau mēnešiem ilgi, raksta laikraksts "Time". Radinieks skaidro, ka pāvestam ir gūti staigāt, bet atkāpšanās no amata ir daļa no "dabiskā procesa". "Šajā vecumā mans brālis vēlas vairāk atpūtas," norāda 85 gadus vecā pāvesta 89 gadus vecais brālis.

Benedikts XVI Vatikāna vadību pārņēma laikā, kad katoļu baznīca piedzīvoja spēcīgus satricinājumus – uzvirmoja skandāls par priesteru seksuālo vardarbību pret bērniem.

Par Vācijā dzimušā Vatikāna vadītāja atkāpšanos pārsteigta ir arī viņa dzimtenes valdība. "Vācijas valdībai ir vislielākā cieņa pret Svēto Tēvu par to, ko viņš ir izdarījis, par viņa dzīves gaitu ieguldījumu ceļā uz katoļu baznīcu," BBC citē Vācijas valdības pārstāvi. "Viņš ir atstājis ļoti personisku rokrakstu kā domātājs baznīcas vadībā, un arī kā gans," pārstāvja teikto atstāsta raidsabiedrība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!