Foto: Privātais arhīvs

Nacionālboļševiku aktīvists Beness Aijo, kurš, pārkāpjot tiesas noteikto uzraudzības līdzekli, ir pametis Latviju un esot pievienojies Ukrainā pašpasludinātās "Luhanskas Tautas Republikas" (LTR) bruņotajiem grupējumiem, darbojas starptautiskā kaujinieku brigādē un cer uz sociālisma uzvaru, liecina Aijo intervija Krievijas portālam "Lenta.ru".

Par "Melno Ļeņinu" dēvētais aktīvists, kurš iepriekš paziņoja, ka ir noslēdzis līgumu par dienestu ar LTR separātistiem, medijam stāsta, ka LTR bruņotās vienības veido vietējie iedzīvotāji, brīvprātīgie un internacionālās brigādes.

Foto: Privātais arhīvs

Viņš pats darbojoties nacionālboļševiku politiskās kustības "Cita Krievija" komplektētā "interbrigādē", kurā pieteikušies jau vairāki tūkstoši cilvēku, tai skaitā no Latvijas, Ķīnas, Francijas, Serbijas, dažādiem Krievijas reģioniem, Afganistānas, Brazīlijas, Spānijas un "vispār visas pasaules". Šos brīvprātīgos vienojot kreisi uzskati un nostāšanās pret "eiro–amerikāņu imperiālismu".

"Mēs aizsargājam mierīgos iedzīvotājus un cenšamies patriekt Kijevas huntu, tās karavīrus," stāsta Aijo, kurš intervijā neatklāj konkrētu atrašanās vietu. "Teiksim tā, LTR. Vairākas dienas es pavadīju Luhanskā, bet tagad atrodos LTR militārajā vienībā," atklāja aktīvists.

Aijo neslēpj, ka kaujinieku rindās ir arī kvalificēti militārie speciālisti, bet visi jaunpienācēji sākumā tiek apmācīti. Bruņojuma LTR esot ļoti daudz, lielākoties tas iegūts no Ukrainas armijas bāzēm, viņš stāta.

"Visa smagā tehnika, kas mums ir, sagrābta no Kijevas. Liela daļa jau līdz tam atradās Luhanskas teritorijā – turpat bija arī karabāzes. Kaut kas ir mūsu, kaut kas ir atņemts Kijevai," apgalvo Aijo.

Par aicinājumu gāzt valsts varu Latvijā apsūdzētais nacionālboļševiks pauž pārliecību, ka galu galā Kijeva būs spiesta piekāpties un "palaist" LTR un DTR ("Doņeckas Tautas Republika"). "Tad būs neatkarīgs Donbass, neatkarīga Jaunkrievija. LTR un DTR būs ļoti ciešas saimnieciski ekonomiskās saites ar Krieviju pēc Osetijas un Abhāzijas tipa," medijam stāta Aijo, papildinot, ka noteikti būs palīdzība no Krievijas "brīvprātīgajiem".

Lai sasniegtu bagātas un plaukstošas valsts līmeni, ir nepieciešama nacionalizācija, uzskata kvēlais Ļeņina sekotājs. "Es esmu marksists–ļeņinists un uzskatu, ka mums šeit ir jāceļ sociālistiska sabiedrība," viņš paskaidro, turpinot, ka "maksimālā programma" ir PSRS atjaunošana. 

"Es esmu pārliecināts, ka visās republikās, tai skaitā Krievijā, ar laiku uzvarēs sociālisms," uzsver Aijo, kurš intervijā norāda, ka ir "krievu patriots".

Aijo strikti nošķir Krievijas un Ukrainas motivāciju bruņotajā konfliktā, atbildot uz jautājumu, vai varētu runāt par ukraiņu un krievu nacionālisma sadursmi: "Nevajag jaukt: tas, kas ir no Ukrainas puses, – tas ir fašisms un nacisms, bet tas, kas no Krievijas puses, – tautas atbrīvošanās cīņa."

Ziņots, ka Beness Aijo Latvijā saukts pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma panta par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Satversmē nostiprināto valsts varu vai vardarbīgi grozīt valsts iekārtu, kā arī par šādu aicinājumu saturoša materiāla izplatīšanu tādā pašā nolūkā.

Tāpat Aijo celta apsūdzība pēc Krimināllikuma panta par publisku aicinājumu likvidēt Latvijas valstisko neatkarību nolūkā iekļaut Latviju vienotā valstiskā veidojumā ar kādu citu valsti vai likvidēt citādā veidā un par publisku aicinājumu graut Latvijas teritoriālo vienotību, tas ir, Latvijas Satversmē neparedzētā veidā atdalīt kādu valsts teritorijas daļu.

Pagājušajā gadā Aijo divas reizes aizturēts un izraidīts no Ukrainas. Par "Melnā Ļeņina" gaitām Krimā var lasīt šeit.

Ukrainas austrumos kopš pagājušā gada aprīļa notiek bruņota cīņa starp prokrieviskajiem kaujiniekiem un Ukrainas spēkiem. Kijeva un Rietumi ir pārliecināti, ka kaujiniekus atbalsta un apbruņo Krievija, turklāt konfliktā iesaistot arī savus regulāros spēkus.

Kremlis šīs apsūdzības noliedz, bet atzīst, ka uz Ukrainu karot no Krievijas dodas brīvprātīgie. Savukārt Krievijas medijos un līderu retorikā Ukraina tiek raksturota kā "fašistiska un nacistiska" valsts. Propagandā tiek norādīts, ka Ukrainas notikumi ir Rietumu sazvērestības rezultāts, kuras patiesais mērķis ir mazināt Krievijas varenību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!