Foto: AFP/Scanpix

ASV valsts sekretāra palīgs un Diplomātiskās drošības biroja vadītājs Ēriks Bosvels trešdien atkāpās un trīs citi vārdos neminēti Valsts departamenta ierēdņi tika uz laiku atcelti no amatiem saistībā ar 11.septembrī notikušo kaujinieku uzbrukumu ASV konsulātam Lībijas pilsētā Bengazi, kura izmeklēšanā konstatētas sistemātiskas kļūmes un trūkumi diplomātu apsardzes nodrošināšanā

ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone otrdien paziņoja, ka piekrīt visām 29 rekomendācijām ziņojumā par šo uzbrukumu, kurā gājuši bojā četri amerikāņu diplomāti, tai skaitā ASV vēstnieks Lībijā Kristofers Stīvenss. Atbildības izvērtēšanas padomes (ARB) ziņojumā teikts, ka sistemātisku kļūmju ASV Valsts departamentā dēļ drošība konsulātā bijusi nepietiekama.

ARB trīs mēnešus veica neatkarīgu izmeklēšanu par šo uzbrukumu. Pēc izmeklēšanas sastādītajā ziņojumā ARB kritizēja Valsts departamenta Diplomātiskās drošības biroju un Tuvo Austrumu lietu biroju. Ziņojums pirmdien tika nosūtīts Klintonei, kura otrdien īpašā vēstulē ASV Kongresa komitejai atzina ziņojumā minētos trūkumus drošības jomā.

Valsts departamenta preses sekretāre Viktorija Nulenda paziņoja, ka šajā ziņojumā kritizēts Bosvels un trīs vārdā nenosauktie ierēdņi par viņu darbību. Bosvels un vēl divi ierēdņi bija no Diplomātiskās drošības biroja, un viens ierēdnis bija no Tuvo Austrumu lietu biroja.

Klintone ir pieņēmusi Bosvela lēmumu atkāpties no valsts sekretāra palīga amata diplomātu apsardzes jomā, un šī atkāpšanās stājas spēkā nekavējoties. Pārējie trīs ierēdņi ir uz laiku atbrīvoti no pienākumu pildīšanas. Visi četri ir administratīvā atvaļinājumā līdz turpmākai rīcībai, sacīja Nulenda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!