Foto: AFP/Scanpix
Turkmenistānā februārī notiks prezidenta vēlēšanas, kurās ir gaidāma pašreizējā autoritārā prezidenta Gurbanguli Berdimuhamedova uzvara.

Lēmumu par to, ka prezidenta vēlēšanas tiks rīkotas 2017.gada 12.februārī, pieņēmis valsts parlaments Medžliss, vēsta Turkmenistānas valsts informācijas aģentūra.

Tā ziņo, ka atšķirībā no iepriekšējām prezidenta vēlēšanām šajās vēlēšanās kandidātus izvirzīs ne tikai Berdimuhamedova Demokrātiskā partija, bet arī Rūpnieku un uzņēmēju partija un Agrārā partija. Abas šīs partijas atbalsta Berdimuhamedovu.

Iepriekšējās prezidenta vēlēšanās 2012. gadā kandidātus izvirzīja tikai Demokrātiskā partija, kas tolaik bija vienīgā oficiāli reģistrētā politiskā partija valstī un bija izvirzījusi astoņus kandidātus. To vidū bija arī Berdimuhamedovs, kurš saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem ieguva 97% balsu.

Jau ziņots, ka septembrī Medžliss pieņēma valsts konstitūcijas jauno redakciju, kas pagarina prezidenta amata termiņu un atceļ ierobežojumus valsts prezidenta amata kandidātu vecumam.

Jaunajā redakcijā prezidenta amata termiņš pagarināts no līdzšinējiem pieciem līdz septiņiem gadiem, kā arī atcelts ierobežojums, ka prezidenta amata kandidāts nedrīkst būt vecāks par 70 gadiem.

Konstitūcijas jaunā redakcija dod iespēju 59 gadus vecajam Berdimuhamedovam saglabāt prezidenta amatu uz mūžu.

Pēc neatkarības iegūšanas 1991. gadā Turkmenistānā tās pirmais prezidents Saparmurads Nijazovs izveidoja stingru autoritāru režīmu ar spēcīgu personības kultu, un šādu politiku turpina arī Berdimuhamedovs, kurš nāca pie varas pēc Nijazova nāves 2006. gadā. Turkmenistānas varas iestādes nepieļauj opozīcijas kandidātu dalību vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!