Krievijas biznesa magnāts Boriss Berezovskis trešdien sāka kritikas kampaņu pret Kremli, apsūdzot prezidentu Vladimiru Putinu, ka viņš atļāvis finansēt savu vēlēšanu kampaņu ar aviosabiedrības "Aeroflot" naudu.
Berezovskis, kurš otrdien atteicās atgriezties Krievijā uz trešdien paredzēto pratināšanu par simtiem miljonu ASV dolāru piesavināšanos no "Aeroflot", apsūdzēja Putinu sava laikraksta "Kommersant" publicētā paziņojumā.

"Kad Putins bija prezidenta amata vēlēšanu kandidāts, viņš neuztraucās par to, ka peļņa no Šveices kompānijām, kuras sadarbojās ar "Aeroflot", tika izmantota bloka "Vienotība" un prezidenta priekšvēlēšanu kampaņas finansēšanai," teikts paziņojumā.

"Tagad, kad Putins ir prezidents, viņš bez sirdsapziņas pārmetumiem publiski liek izturēties pret mani kā pret aizdomās turamo, nevis kā liecinieku "Aeroflot" lietā," piebilda Berezovskis.

Kremli atbalstošais bloks "Vienotība", kas tika izveidots neilgi pirms decembrī notikušajām parlamenta vēlēšanām, guva pārsteidzošus panākumus, atpaliekot tikai no Komunistiskās partijas.

"Vienotības" triumfs un bijušā premjera Jevgeņija Primakova vadītā opozīcijas bloka "Tēvzeme - Visa Krievija" sakāve vēlēšanās veicināja Putina ievēlēšanu par prezidentu 26.martā.

Berezovski, kura tagadējā atrašanās vieta nav zināma, bija paredzēts nopratināt Ģenerālprokuratūrā par viņa darījumiem ar "Aeroflot", kuri tiek izmeklēti jau divus gadus.

Prokuratūra izmeklē apsūdzības, ka Berezovskis, kuram savulaik bija daudz sabiedroto "Aeroflot" valdē, nozadzis aviosabiedrībai simtiem miljonu dolāru un noguldījis šo naudu Šveices banku kontos.

Šveices miertiesneši apgalvo, ka piesavinātie "Aeroflot" līdzekļi tikuši pārskaitīti caur Lozannas finansu firmām "Forus" un "Andava", kuras Berezovskis izveidojis aviosabiedrības ārvalstu valūtas līdzekļu pārvaldīšanai.

Krievijas ģenerālprokurora vietnieks Vasilijs Kolmogorovs šomēnes paziņoja, ka pret Berezovski var ierosināt krimināllietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!